VIDEOREPORTÁŽ: Slunce nepronikne mlhou a je bezvětří. Elektrárna uprostřed republiky jede díky mosteckému uhlí na plný výkon
Elektrárna Chvaletice. Foto: Oldřich Hájek
Most

Chvaletice - Je to jeden z těch typických zimních dnů. Mlha převládá nad většinou Česka a nejspíš se vůbec nerozplyne. Navíc je skoro bezvětří. Jak v tuto chvíli vypadá energetická situace v zemi, kdy nelze využívat některé obnovitelné zdroje? Míříme do hnědouhelné Elektrárny Chvaletice v Pardubickém kraji, která musí naopak vyrábět naplno.

„Jsou dny, tak jako dneska, kdy máte mlhu a moc solárních elektráren zřejmě nejede, navíc ještě nefouká. Trochu mohou pomoci vodní zdroje, ale víme, jak na tom s vodou jsme. Takže jedou všechny zdroje, které mohou. To znamená jak jaderné, tak samozřejmě i uhelné elektrárny,“ říká Václav Matys, ředitel Elektrárny Chvaletice.

https://www.youtube.com/watch?v=nzbBpjRMNnQ

To se nám potvrzuje na jednom ze dvou velínů čtyř uhelných bloků. „Elektrárna Chvaletice teď pracuje všemi čtyřmi bloky na plný výkon. To znamená, že jedeme čtyřikrát 200 MW,“ přibližuje Tomáš Boháč, technický koordinátor investičních akcí v Elektrárně Chvaletice.

Elektrárna Chvaletice je stabilní a bezpečný výrobce elektřiny, může na situaci v síti reagovat velmi rychle, k dispozici je kdykoliv. „Pokud je blok v provozu, tak jsou to řádově minuty. Pokud by byl blok odstaven, tak jsme za čtyři hodiny schopni najet na plný výkon,“ dodává Tomáš Boháč.

Chvaletice patří do energetické skupiny Sev.en, stejně jako Elektrárna Počerady či teplárny ve Zlíně a Kladně. Sev.en ji zásobuje svým hnědým uhlím ze dvou velkolomů na Mostecku. Palivo sem přijíždí vlaky. Pozice elektrárny prakticky v samém středu republiky je výhodná.

V loňském roce v Elektrárně Chvaletice zaznamenali rekordní poptávku po elektřině. To se odrazilo na zatím nejvyšší výrobě.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru