Muže musel pokousat obyčejný pes. Odborníci stopy vlků nenašli
ODBORNÍCI NENAŠLI ŽÁDNÉ STOPY SVĚDČÍCÍ O PŘÍTOMNOSTI VLKA V MÍSTĚ INCIDENTU. FOTO: PIXABAY
Most

Krušné hory – Údajný případ napadení muže v Krušných horách nad Chomutovem vlkem ze smečky čítající pět kusů, vzbudil zájem odborníků. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vyslala na místo odborníky, aby zajistili stopy výskytu vlčí smečky. A výsledek? Negativní.

„Napadený byl v pondělí dvakrát telefonicky kontaktován s žádostí o setkání a návštěvu místa, kde mělo k útoku dojít. Vždy se omluvil, že je u lékaře. V telefonickém rozhovoru však upřesnil místo útoku," uvedla mluvčí Agentury pro ochranu přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.


Zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zkontroloval celé širší území, kde mělo k incidentu dojít. Podle mluvčí prohlížel zejména plochy, kde by mohly být zjištěny pobytové znaky, včetně navazujících lesních pozemků. Podél nich byla směrem k loukám téměř souvislá sněhová pokrývka. Žádné pobytové znaky vlka obecného – tedy stopy, trus či zbytky kořisti – se však najít nepodařilo. Vidět nebyly ani stopy člověka s malým psem. V okolí obce Nová Ves byly na sněhu na cestě patrné stopy velkého plemene psa.


Nedaleko od místa, kde mělo k incidentu dojít, v oblasti Menhartického vrchu, probíhal počátkem března pravidelný monitoring velkých šelem. V době tu ležela souvislá sněhová pokrývka – a ani tehdy zde nebyly nalezeny žádné vlčí stopy či jiné pobytové znaky, které by přítomnost vlků dokládaly. Podle pracovníků Městských lesů Chomutov, s nimiž agentura pravidelně výskyt vlků v oblasti Hory Svatého Šebestiána konzultuje, se zde od podzimu žádná větší vlčí smečka nezdržuje. Byli tu pozorováni nepravidelně maximálně dva jedinci.


„Situaci skutečně nebereme na lehkou váhu. Právě proto kolega vyrazil hned v pondělí do terénu, aby ověřil, co se ve skutečnosti stalo. Jediné, co můžeme v tuto chvíli říci, je, že kromě výpovědi napadeného – která se objevuje v různých verzích – nic nenasvědčuje přítomnosti vlčí smečky na místě údajného incidentu. Pomohla by analýza DNA z oblečení, která by spolehlivě doložila, zda se jednalo o vlka. Oblečení prý bylo vypráno. Celou oblast budeme samozřejmě podrobně monitorovat i nadále. Nedomníváme se však, že by měli mít lidé důvod k obavám. Doporučujeme však obecně, aby psi byli ve volné přírodě vždy na vodítku. Uvítáme další informace, které by mohly vnést k objasnění události," konstatuje Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


Vlk je šelma, jejíž přirozený návrat do naší přírody vzbuzuje kontroverze. „Po sociálních sítích se například šíří nejrůznější videa ze zahraničí a jsou vydávána za tuzemská. I proto je důležité zjistit, jak celý incident proběhl," uzavírá mluvčí.
Pro hodnocení problematických situací, které souvisejí s přítomností vlků, připravila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR pohotovostní plán a projednala jej se zástupci Českomoravské myslivecké jednoty a chovatelských svazů. Nyní je před schválením ministerstvy. Pokud by došlo k nestandardnímu chování, ze kterého vyplývá, že vlk ztratil před člověkem respekt, měl by být podle tohoto plánu z populace odstraněn.


K napadení muže a jeho psa mělo dojít o víkendu na okraji lesa, ze kterého vyšla smečka vlků. Jeden z nich údajně zaútočil na psa. Když jej majitel bránil, napadlo zvíře i jeho.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru