Bitcoin poprvé od června pokořil hranici 30 tisíc dolarů
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Most

ČR – Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna, bitcoin, včera pokořila psychologickou hranici 30 tisíc dolarů. Stalo se tak poprvé od loňského června. Bitcoin se tak ocitl takřka na dvojnásobku své ceny z loňského listopadu, kdy se propadl k úrovni pod 15 500 dolarů. Od začátku letošního roku si připsal již přes 80 procent.

 „Bitcoin přitom v posledních letech vykazuje poměrně zřetelný sklon pohybovat se s technologickými akciemi v určitém tandemu. Letos tedy tomu tak úplně není, jelikož bitcoin technologické akcie výrazně překonává. Na druhou stranu se ani tak nebyl dosud s to vrátit, byť jen na polovinu ceny z doby své historicky rekordní úrovně, které dosáhl v listopadu 2021, kdy se prodávala i za bezmála 69 tisíc dolarů," popisuje ekonom Lukáš Kovanda.

 Bitcoinu svědčí, podle ekonomů, nedávné otřesy a pády bank euroamerického okruhu. Zranitelnost amerického bankovního systému citelně vzrostla v souvislosti s březnovým pádem Silicon Valley Bank, jak vyplývá z nedávno publikované studie publikované americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu. V kolapsovém stavu se podle ní může ocitnout až skoro 190 bank v USA. Což by mimo jiné bylo vodou na mlýn právě mnohým kryptoměnám v čele s bitcoinem.

Případné další pády a otřesy bank euroamerického okruhu by přitom velmi pravděpodobně vedly k dalšímu růstu ceny bitcoinu a s ním i mnohých dalších kryptoměn, neboť podrývají důvěru široké veřejnosti v tradiční bankovnictví a v konvenční měny typu dolaru.

„Vývoj ceny bitcoinu navíc vykazuje pozoruhodně těsnou vazbu s vývojem souhrnné peněžní zásoby nejvýznamnějších světových ekonomik. Konkrétně platí, že odchylka momentální ceny bitcoinu od jejího desetiměsíčního klouzavého průměru dopadá na své dno dva až sedm měsíců před zlomovým zvratem ve vývoji meziroční změny souhrnné peněžení zásoby třinácti největších světových ekonomik," vysvětlil ekonom.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru