V Česku nejsou lékaři! V Ústeckém kraji je situace horší než jinde v republice
Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Českou republiku trápí akutní nedostatek lékařů. Praktičtí lékaři odcházejí do důchodu a noví nepřicházejí. Problém se týká ale i pediatrů, zubařů a psychiatrů. Potvrzuje to Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR.

„Nejsou zubaři, vůbec nepřibírají,“ napsala Jitka Frantová na otázku naší redakce na facebookovém profilu E-lounsko. Další lidé její slova potvrzují. „My jsme našli obvoďáka až v Rakovníku. Volala jsem na pojišťovnu a volno v kraji prý jen Klášterec a Kadaň,“ uvedla Lucka Finsterová. „Na oční musíme až na Kladno. Tady nás nikde nevzali,“ svěřila se Alena Suchomelová. „Nesehnala jsem v Lounech praktického po ukončení praxe mé lékařky. Dojíždím autobusem z jedné vesnice na druhou, přestupuju v Lounech,“ popsala svou zkušenost Růženka Otrubová.

V Ústeckém kraji schází stovky lékařů. „Lidé chodí od ordinace k ordinaci, prosí, žadoní, aby je někdo vzal,“ popisuje stav Roman Houska, praktický lékař a krajský předseda sdružení praktických lékařů v ČR.

Města v regionu situaci vnímají. Přesto, že odpovědnost je na zdravotních pojišťovnách, snaží se jednat a lidem lékařskou péči zajistit. Například v Mostě už vedení města začalo podnikat první kroky. Svého lékaře tam nemá asi patnáct set lidí.

Podobné je to i v Žatci. Tam zastupitelstvo v loňském roce schválilo dokonce dva stipendijní programy, které mají do budoucna pomoci se zajištěním zdravotnického personálu v žatecké nemocnici i v ambulancích ve městě. Radnice finančně podpoří studující zdravotníky, kteří se naopak smluvně zaváží, že po ukončení studia budou profesně působit v Žatci.

Problematiku nedostatku lékařů řeší i vedení Ústeckého kraje. Téma se projednávalo v Mostě na březnovém výjezdním zasedání Rady Ústeckého kraje. Starostové menších obcí se ptali, jak řešit situaci, která je v nejbližších letech čeká. Většina lékařů je v důchodovém věku a brzy své ordinace zavřou. Ani kraj ale univerzální řešení nemá. „Mladí lékaři si chtějí sami rozhodovat, kde budou působit. Z vlastní zkušenosti vím, že raději volí velké nemocnice. To neovlivní žádný stipendijní program, ani nic dalšího. Servis, který nabízí lékařům velká města, ta malá poskytnout nedokážou,“ uvedl Radim Laibl, starosta Žatce a radní v Ústeckém kraji, který na starosti právě otázku zdravotnictví. Jako možné řešení nevidí ani znovuzavedení umístěnek, které za socialismu byly běžné. „I když to slýchám všude okolo, že se k tomu bude muset zase dospět, myslím, že z vládní garnitury k tomu nikdo nenajde odvahu. Mezi studenty by to vyvolalo velkou nevoli,“ dodal Radim Laibl.

S nedostatkem lékařů se potýkají i v sousedním Karlovarském kraji. Jeho vedení opakovaně pomáhá pomocí dotací se zařízením ordinací pro chybějící lékaře. „Karlovarský kraj trápí dlouhodobě nedostatek lékařů primární péče a právě vypisovaný dotační program je jednou z cest, jak je namotivovat k tomu, aby si v našem regionu otevřeli či převzali ordinaci. V současné době máme v rozpočtu kraje na tyto účely vyčleněny 3 miliony korun, přičemž žádosti, o nichž jsme tentokrát rozhodovali, dosáhly částky necelých 1,8 milionu korun. Stále tedy máme ještě volné prostředky ve výši 1,2 milionu korun,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Problém sehnat lékaře mají také lidé v jižních Čechách.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru