ROZHOVOR: Mostecká bytová vykoupila už 75 bytů, pokračuje se i v letošním roce
Jaroslav Kudrlička. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Společnost Mostecká bytová byla v roce 2001 založena městem Most pro zajištění provozu, správy a údržby bytových domů. Statutární město Most jako jediný zakladatel je zároveň jediným akcionářem společnosti. Kolik bytů vlastní? Vykupuje i v letošním roce bytové jednotky? Jaké další služby poskytuje? V rozhovoru odpovídá ředitel společnosti Jaroslav Kudrlička.

Pane řediteli, krátce mi představte společnost Mostecká bytová.

V souhrnu společnost vlastní necelých 500 bytových jednotek, z toho je rovných 75 jednotek pořízených výkupem. Společnost je současně členem 43 společenství vlastníků, právě díky vykoupeným jednotkám. Všem jednotkám, respektive tedy našim nájemníkům, v nich zajišťujeme standardní služby spojené s nájmem bytu – od nájemní smlouvy, evidenci plateb nájemného až po vyúčtování služeb za příslušné období. Zabezpečujeme provozuschopnost bytů v SVJ a tam kde vlastníme celé domy také veškeré úkony, které ze zákona majitel budovy činit musí, zejména povinné revize. Součástí péče o domy je i plánovaná údržba, odstraňování havárií, apod.

Kolik domů v Mostě je nyní ve vlastnictví Mostecké bytové?

V Mostě společnost vlastní celkem sedm objektů. Pět bytových domů, šestý slouží pro poskytování péče nemocným s Alzheimerovou chorobou a ještě vlastníme budovu bývalé infekce v areálu mostecké nemocnice. O jejím využití momentálně jednáme s Krajskou zdravotní.

Jde jen o obytné domy, nebo jsou v nich poskytované nějaké jiné služby?

Jak již jsem zmínil, pět bytových domů s celkovou kapacitou 340 bytových jednotek slouží pro běžný nájem, máme plně obsazeno. Dům v ul. Táboritů provozuje specializovaná společnost, která je zaměřena na poskytování péče pro nemocné s Alzheimerovou chorobou. Tento dům jsme po rekonstrukci pronajmuli počátkem roku 2020, jeho kapacita je 98 lůžek.

Mostecká bytová také v minulých letech vykupovala byty v různých částech města Mostu. Kolik jich do současné doby vaše společnost získala?

Výkupy bytů provádíme od roku 2019, celkem nám náš vlastník poskytl v součtu 85 mil. Kč včetně roku 2023. Vykoupili jsme 75 bytů, pro rok 2023 jsou výkupy v počátečním stádiu.

Pokračuje výkup i v letošním roce a za jakých podmínek?

Pro rok 2023 je na výkupy bytů vyčleněno 20 milionů Kč, zatím jsme obdrželi přes čtyřicet nabídek od vlastníků, realizovali jsme jich osm. Vykupujeme byty zejména ve vyloučených lokalitách, aby se situace v nich ještě více nezhoršovala, maximální výkupní cena je pak limitována znaleckým posudkem, často je však realizována cena nižší.

Máte nyní nějaké volné byty do nájmu? Co musí zájemce o bydlení splňovat?

Volné byty k nájmu pravidelně zveřejňujeme na našem webu mosteckabytova.cz, momentálně jsou volné asi čtyři jednotky. Zájemce o bydlení si samozřejmě prověřujeme, zejména jejich schopnost včas a pravidelně hradit nájemné, zda nedluží organizacím města či městu samotnému, neprobíhá u nich exekuce, těch parametrů je několik.

Poskytujete i službu správy bytového fondu společenstvím vlastníků. Jaké to pro ně má výhody?

Tuto službu poskytujeme několika společenstvím, záleží, v jakém rozsahu si ji u nás objednají. Prioritně jde o službu vedení předpisu nájemného, jeho úpravy, ohlídání případných dlužníků. Není problém zpracovat roční zúčtování služeb, to provádíme běžně i u našich domů. Jsme schopni hlídat případné termíny revizí, zajistíme drobné i větší opravy, havarijní službu. Zárukou kvality naší práce je dvacetiletá zkušenost zaměstnanců společnosti v oblasti správy bytového fondu, k tomu disponujeme příslušným programovým vybavením.

Sídlíte na nenápadném místě v centru Mostu, v poměrně skromných prostorách. Kolik zaměstnanců má nyní Mostecká bytová?

Sídlíme v prostoru, který má společnost ve vlastnictví, snižujeme si tak náklady za úhradu případného nájemného. Prostory jsou pro 7 zaměstnanců firmy včetně mě dostatečné, jsme prakticky ve středu města.

Na jaké dokončené projekty v posledních letech jste nejvíce hrdí? Je to třeba rekonstrukce domů v Seifertově ulici? Je v plánu něco podobného v dalších rocích?

Máte pravdu, dokončený projekt rekonstrukce dvou bytových domů bl. 34, bl. 35 v Seifertově ulici určitě potěšil nejen nás, ale i vlastníky bytů v těsném okolí, které domy v původním stavu hyzdily. Nájemníkům v celkem 48 nových bytech jsme nabídli kvalitní bydlení v prestižní lokalitě. Zájemců o bydlení zde bylo trojnásobně více, než byla dostupná kapacita. Téměř ve stejné době se rekonstruoval i bytový dům v ul. Táboritů, kde vznikl již zmiňovaný Domov Alzheimer s 98 lůžky pro nemocné postižené Alzheimerovou chorobou.

Celkem jsme do rekonstrukcí těchto tří objektů investovali přes 200 milionů korun nejen z vlastních zdrojů, využili jsme i vícezdrojového financování. Pomohla nám dotace na snižování energetické náročnosti, kterou jsme zajistili u obou budov a dále jsme vzhledem k nízkým úrokovým sazbám v době rekonstrukce využili bankovní úvěr.

Pro letošní rok plánujeme rekonstrukci všech výtahů v našich bytových domech pro seniory -bl. 522, 523, 566 a chceme též zahájit celkovou revitalizaci těchto domů projektovou přípravou.

Děkuji za rozhovor.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru