VIDEO: Blok 518 v Mostě zaznamenal díky Výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů výrazné zlepšení
Blok 518 v Mostě zaznamenal díky Výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů výrazné zlepšení.
Most

Most - Čtrnáct vchodů, 326 bytů. Blok 518 v ulici K. H. Borovského patří v Mostě mezi větší panelové domy. Donedávna byl považován také jako jeden z více problémových. Situace se tam díky práci Výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů obrátila k lepšímu.

„Rozsáhlejší spolupráce s blokem 518 začala minulý rok v květnu. Povedlo se tady zlepšit situaci a díky intenzivní spolupráci se snížil počet výjezdů městské policie. Situace se začíná zlepšovat,“ říká Patricie Prokešová z Výboru pro mapování a eliminaci negativních sociálních jevů.

„Díky té činnosti jsme našli lidi, kteří jsou ochotni se chodem domu zabývat. Stěžejní prací je oslovování vlastníků, problémových nájemníků. Od té doby, od loňského května, se nám podařilo v součinnosti s aktivními lidmi, kteří jsou tady v domě, vystěhovat 24 problémových nájemníků,“ dodává tajemnice výboru Martina Vavrochová.

https://www.youtube.com/watch?v=3ow6fOFtLy8

V dalších dvou desítkách bytů se lidé začali po domluvě chovat opět slušně. Ne vždy je tedy třeba tlačit na vystěhování, pokud nájemníci projeví snahu o běžný život.

Předsedou sdružení je od loňských prázdnin Jan Mísař. I podle něj se situace razantně zlepšila. „Celé roky to leželo na čtyřech pěti lidech. Nám se podařilo sehnat 14 lidí, to znamená do každého vchodu jednoho člověka, který se snaží vchod udržet v co nejlepším stavu, předává informace dál, a spolupracujeme s Magistrátem města Mostu,“ přibližuje Jan Mísař.

V domě několikrát zasahovali policisté, když jsou potíže, pomáhají strážníci. „Městskou policii přivoláváme. Musíme je pochválit, protože jsou velice nápomocni. Vyjíždí okamžitě, jsou tady do pěti minut. Jejich podklady slouží k tomu, abychom mohli kontaktovat majitele a řešili problémové nájemníky,“ dodává předseda.

V současné době se v 518 řeší problémoví nájemníci v dalších pěti bytech. A pokračovat se bude dál. „My tuhle práci chceme zúročit ve spolupráci s dalšími domy a chceme opatření, která jsme tady udělali, aplikovat i v dalších domech, se kterými budeme spolupracovat,“ uvedla Patricie Prokešová.

Různých opatření, kterými se město Most snaží ovlivnit skladbu nájemníků v nejvíce problematických lokalitách, je celá desítka. Každý z aktérů zapojených do opatření má své jasně definované úkoly.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru