NALEZENÉ JEHLY SE ODBORNĚ ZLIKVIDUJÍ. FOTO: OLDŘICH HÁJEK
Most

Most – Ve čtvrtek a pátek 20. a 21. dubna v rámci speciální akce nazvané "Jehla" strážníci, asistenti prevence kriminality a pracovnice školní dohledové služby prohledávali okolí škol a také hřiště, sportoviště, parky a další místa, kam se lidé vydávají trávit volný čas s přicházejícím oteplením. Cílem bylo odklidit použité injekční stříkačky a také systematicky zmapovat místa, která jsou aktuálně v souvislosti s výskytem stříkaček riziková.

„Nejvíce stříkaček jsme našli v sociálně vyloučené lokalitě „Stovky“. V nejbližší době bude v této lokalitě umístěn speciální tzv. Fix point, což je bezpečně zajištěný, malý, kovový odpadkový kontejner na injekční odpad. Chceme je nyní ve spolupráci s organizací Most k Naději pilotně vyzkoušet s cílem samozřejmě pomoci zlepšit bezpečnost veřejného prostranství. Tyto kontejnery se osvědčily v jiných městech, v lokalitách, kde dochází k významným nálezům stříkaček. Kontejnery vítají a využívají také diabetici a lidé, kteří užívají léky injekční formou,“ vysvětlil Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Během akce byla prohledána všechna hřiště, parky a okolí škol v Mostě. Celkem bylo z veřejného prostranství odstraněno 49 injekčních stříkaček a na akci spojilo síly 40 strážníků, asistentů prevence kriminality a pracovnic školní dohledové služby. Dobrou zprávou pro rodiče je, že v okolí škol, dětských hřišť nebo přímo v pískovištích nebyla nalezena žádná injekční stříkačka.

Co dělat při nálezu injekční stříkačky?

„V případě nálezu injekční stříkačky by na ni lidé neměli sahat, měli by zavolat na linku 156 a oznámit co nejpřesněji místo nálezu. Je vhodné setrvat na místě a počkat na příjezd strážníků. Materiál bude následně bezpečně zlikvidován. Rodiče by měli poučit své děti o správném postupu při nálezu injekční stříkačky," vysvětlila Veronika Loucká, manažerka prevence kriminality Městské policie Most.

Injekční stříkačky jsou ukládány do speciálních toxi-boxů, které strážníci pravidelně odvážejí do K–Centra k likvidaci. Pracovníci K–Centra také dne 18. dubna proškolili asistenty prevence kriminality, jak mají postupovat při sběru a ukládání použitých injekčních stříkaček. Dozvěděli se také o tom, jaké služby K–Centrum poskytuje pro osoby závislé nebo jejich rodiny tak, aby uměli tyto informace předat dál.

Strážníci a asistenti prevence kriminality po celý rok průběžně vyhledávají a odstraňují injekční stříkačky během pochůzkové činnosti po celém městě, zejména v lokalitách, kde se problémové osoby často zdržují. V loňském roce bylo sebráno a zlikvidováno městskou policií celkem 1 714 stříkaček. Z toho strážníci sebrali celkem 845 injekčních stříkaček a asistenti prevence kriminality evidují 869 nálezů.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru