Otec rekultivací dal podobu současné krajině, část prostoru nechával i přírodě
Stanislav Štýs v rozhovoru s generálním ředitelem těžebních firem Sev.en Energy Petrem Lencem. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko – Velká část krajiny severozápadních Čech, tak jak ji známe dnes, vznikla díky Stanislavu Štýsovi. Jde o odborníka na rekultivace a zakladatele české rekultivační školy. Při své práci si zakládal na několika druzích rekultivací, dával ale také prostor přírodě.

Redakce našeho serveru se setkala se Stanislavem Štýsem, abychom si pohovořili o historii rekultivací i o tom, na co je hrdý. Ve svých 93 letech zapáleně hovoří o tom, jak se k rekultivacím vlastně dostal. „Pamatuji si, jak jsme jezdili z Litvínova do Mostu do divadla, mezi haldami, kde nebyl jediný stromeček,“ vzpomíná na své mládí. A nejenom to ho přivedlo k pozdější myšlence na umělou úpravu krajiny. Problematice se věnoval už na vysoké škole. Studoval lesnickou fakultu. „Ve druhém ročníku, to bylo v roce 1952, jsem se rozhodl, že by se s těmi haldami mělo něco dělat. Nikdo z profesorů tomu nevěřil,“ přibližuje první začátky. Prosazoval věci, které jsou dnes naprosto běžné, třeba že by se měla zachraňovat ornice.

Po studiu byl u zrodu rekultivačního podniku i desetičlenné skupiny lesníků, zemědělců, hydrologů, měřičů, která byla schopná dávat dohromady projekty. Podle generelu těžby věděli, kde se bude těžit a vymysleli generel rekultivací. „Dodnes je to světový unikát,“ říká.

Krajina po těžbě je dnes plná lesů, polí, vodních ploch, ale i sportovišť i takzvaných sukcesních ploch. „Předtím tady byla krajina ekologicky chudá,“ připomíná důležitost rekultivací i to, že současné rekultivace mají ekologicky větší hodnotu než původní plochy. „Optimální je, když uděláte vhodnou směs,“ říká a dodává, že kromě rekultivace les – pole – voda nechávali prakticky na každé ploše sukcesní místa. „To se nechává přírodě, aby svým způsobem obohacovala rekultivace,“ uvádí. „Sukcesi jsem léta prosazoval, ale pochopitelně v úměrném měřítku,“ sdělil. Plochy nechané volnému působení přírody by se ale podle něj neobešly bez okolního území, které prošlo dřívější úpravou lidmi.

„Můžeme říci, že když je povedená rekultivace, nejen v detailu, ale i krajinném celku, tak krajinu můžeme výrazně vylepšit,“ dodává Stanislav Štýs.

Budoucností rekultivací na Mostecku se dnes zabývá i Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity. Podle vědců nadcházející ukončení těžby v Lomu Československé armády na Mostecku přináší jedinečnou příležitost k využití přirozené obnovy při rehabilitaci velkoplošného posttěžebního území. Zapojení čistě přírodních procesů vytvoří kvalitní, trvale udržitelné životní prostředí odolné vůči náhlým klimatickým změnám a napomůže rozvoji unikátní biodiverzity.

Plánem je přirozené obnově ponechat plochy přímo v těžební jámě, které budou obklopovat jezero s nezpevněnými břehy, a vytvořit tak návštěvnicky atraktivní území, jehož správou by měla být pověřena Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

„Kromě vysoké přírodní hodnoty takto vzniklého území vidíme další výhody v možnostech rychlého zpřístupnění lokality, ve vyšší udržitelnosti a ve výrazně nižší míře budoucích nákladů na údržbu v porovnání s využitím technických přístupů,“ dodává Kateřina Černý Pixová z Katedry plánování krajiny a sídel FŽP.

“V rámci dřívějších projektů máme k dispozici výsledky mezinárodních výzkumů z různých částí světa, ale i přímo z Ústeckého kraje, které ukazují, že lidé vnímají území obnovené přirozenou sukcesí mnohem příznivěji než relativně monotónní rekultivace, nebo preferují kombinaci sukcesních a technicky rekultivovaných ploch. Na ČSA je již polovina zájmové lokality rekultivovaná obvyklými technickými způsoby. I zde se tedy bavíme o kombinaci,” doplnila Markéta Hendrychová, která se sukcesí a krajinným plánováním v posttěžebních krajinách dlouhodobě zabývá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru