Most – Děkanský kostel v Mostě není jedinou zachráněnou památkou z původního královského města. Denně lidé chodí kolem památkově chráněné renesanční kašny na 1. náměstí. Dnes z ní pracovníci technických služeb sundali desky, které slouží k zazimování.

„Z kašny sundali desky, vyčistí ji a připraví na zítřejší napouštění vodou. Kdy budou do vody nasazeny okrasní kapři koi, to bude záležet na počasí. Zatím jsou v předpovědích dost nízké noční teploty, takže musíme ještě počkat," uvedla tisková mluvčí Klára Vydrová. 

Kašnu v letech 1587-1589 vytvořil kameník Vincent Petrasch. O něco později byla dozdobena sochou českého heraldického lva se znakem města, kterého zhotovil Jan Adam Dietze. Kamenosochařské dílo se původně nacházelo na náměstí generála Svobody ve starém Mostě. Obojí je zhotoveno z oseckého pískovce ze Salesiánské výšiny. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru