Jaká je historie pálení čarodějnic a které rituály můžete dnes vyzkoušet?
Ilustrační foto
Most

ČR - Tajemnou noc z 30. dubna na 1. května oslavují lidé několik set let. Pálení čarodějnic není oblíbenou kratochvílí jen dnešních dnů, kdy se přátelé a rodiny sejdou u jednoho ohně a společně si užijí zábavu. K filipojakubské noci se pojilo i mnoho tradic, pověr a rituálů.

Naše oslavy se nejvíce blíží keltskému svátku Beltain, kdy obyvatelé vesnic zapalovali velké ohně, kterým přisuzovali očistný význam. Měly lid zbavovat zlých sil, upevňovat zdraví a případně i přinášet štěstí. Kolem nich se poté procházelo, tančilo a proskakovalo dýmem. Pálení postavy čarodějnice k nám přišlo pravděpodobně z německých oslav Valpružiny noci. Nutně nemusí odkazovat na středověké upalování žen. Může jít o rituál loučení se zimou a postava může znázorňovat bohyni zimy Morenu.

Tajemnost a strach z této noci v lidech probouzela potřebu ochrany. Zeptali jsme se, co v dnešní době můžeme provést za rituály.

„Tento den máme možnost odevzdat vše staré ohni, který nám už po staletí slouží jako prostředník k ukončování různých životních etap nebo přesvědčení. V tuto noc je oheň mnohem silnějším pomocníkem,” vysvětluje funkci ohně Romana Kovářová, terapeutka duše.

„Pokud Vás cokoliv v životě trápí a chcete začít znovu a jinak, je dobré si udělat v tento den rituál. Nemusíte k tomu řešit žádné přípravy, bude vám stačit oheň, do kterého vhodíte cokoliv, co patří přírodě - klacík, trochu hlíny, listy... Důležité je si představit, že to, co vhazujete do ohně a stoupá vzhůru jako kouř, jsou vaše starosti a problémy. Vědomě házíte do ohně to, co už nechcete žít. Poté poděkujte ohni a sledujte, jak vše staré odchází a nová síla přichází,” popisuje terapeutka první z rituálů, který si může vyzkoušet opravdu každý.

Můžu ochránit i svůj domov? Existuje ochranný rituál pro místo, kde bydlíme? „Určitě ano, doma můžete zavěsit větvičku jeřabiny na dveře, aby vás chránila před neštěstím. Také na keře a stromy na vaší zahradě můžete rozvěsit stuhy s vašimi přáními, modlitbami a touhami,” připomíná další rituály Romana Kovářová. Vzpomeňte si na dětství na vsi, kdy se v květnu vztyčovala na návsi májka ověšená stuhami. I dnes si tuhle tradici můžete obnovit na vaší zahradě.

Poslední z rituálů je i velmi praktický. “Tento čas je také vhodný k tomu dokončit doma všechny opravy, zbavit se starých věcí, co chceme už dlouho vyhodit a pročistit domov svěžím jarním vzduchem. Uvidíte, jak se vám doma bude lépe žít, když v něm nebudete mít nastřádané zbytečnosti. Energie začne proudit a vy se budete cítit nezastavitelní,” popisuje Kovářová poslední z rituálů, který můžete v nadcházejícím čase vyzkoušet.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru