Inspektoři si posvítili na prodejce tuhých paliv. Téměř každý čtvrtý porušil zákon
Ilustrační foto: CC0
Most

ČR - Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na tuhá paliva. Inspektoři v roce 2022 kontrolovali dodržování požadavků zákona o ochraně ovzduší při prodeji tuhých paliv. Dále kontrolovali dodržování zákazu užívání nekalých obchodních praktik, zásad poctivosti prodeje a plnění informačních povinností. Celkem provedli 38 kontrol u hospodářských subjektů a u 10 z nich zjistili porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Kontrolovanými subjekty byly podnikající fyzické a právnické osoby uvádějící tuhá paliva na trh ČR nabízející prodej tuhých paliv a další osoby vyvíjející obchodní aktivity v oblasti prodeje a poskytování služeb souvisejících s prodejem tuhých paliv.

Česká obchodní inspekce od 1. srpna do 31. prosince 2022 provedla 38 kontrol u hospodářských subjektů a porušení právních předpisů zjistila u 10 hospodářských subjektů v 17 případech. Jednalo se o porušení povinností stanovených zákonem č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Nejčastěji při prodeji tuhých paliv docházelo k tomu, že prodávající neinformoval spotřebitele jasným, srozumitelným a snadno dostupným způsobem o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (8 případů - § 14 odst. 1), nesplnil povinnost spotřebitele řádně informovat o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění - reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (4 případy - § 13 odst. 1) a ve dvou případech porušil povinnost prodávat výrobky ve správné hmotnosti (§ 3 odst. 1 písm. a). Též bylo zjištěno, že prodávající použil neověřené měřidlo (§ 3 odst. 1 písm. d).

Při kontrolní akci bylo odebráno celkem 21 vzorků tuhých paliv, z toho 13 vzorků uhlí volně ložených a 8 vzorků výrobků výlisků z biomasy nabízené v obalu od výrobce (5x dřevěné pelety a 3x dřevěné brikety). Všechny odebrané vzorky vyhověly kvalitativním ukazatelům stanovených vyhláškou č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb.

Uložená opatření
Česká obchodní inspekce zatím za uložila za porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v 7 případech pokuty příkazem na místě ve výši 7 500 Kč. Vážnější porušení jsou řešena ve správním řízení, ve kterých bude rozhodnuto také o výši pokut.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru