Nadace policistů a hasičů pomáhá už 21 let i dětem z Ústeckého kraje, které přišly o otce
Na místech tragédií se pravidelně konají pietní akce. Tento pomník je v Ostrově u Karlových Varů. Foto: NPH
Most

Ústecký kraj – Minulý týden ve středu se hasiči po celém Česku loučili minutou ticha s kolegou, který zahynul při výjezdu k požáru. Tyto smutné situace se bohužel členům záchranných a bezpečnostních složek nevyhýbají. Zatímco veřejnost na případy během pár dní zapomene, existuje organizace, která těmto rodinám pomáhá již 21 let. Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni.


Nadace byla založena s cílem pomoci zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby, nebo v přímé souvislosti s ní, a policistům a hasičům těžce tělesně postiženým následkem zranění utrpěného v souvislosti s výkonem služby.

Pomáhá také policistům a hasičům ve služebním poměru, případně jejich rodinám k překlenutí tíživé životní situace, vzniklé ze zdravotních, či sociálních příčin nebo v důsledku živelné katastrofy.

Zřizovatelé nadace byli v roce 2002 tehdejší ministr vnitra, policejní prezident, generální ředitel HZS ČR a zástupce odborových svazů policistů a hasičů. „Stalo se tak na základě dvou případů, kdy v roce 2001 pachatel zastřelil dva policisty a jednoho těžce zranil. O rok později při požáru v kasinu zahynuli dva hasiči, kteří spěchali zachránit krupiéra. Bohužel uvnitř zůstali všichni tři a po nich jejich rodiny.“ popisuje důvod vzniku nadace její současný ředitel Vlastimil Kašpar.

Od té doby pomohla nadace mnoha pozůstalým dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu povolání. „Nepomáhá jen dětem, jejichž rodiče přišli při službě o život. Ale i těm, kteří se musí vypořádat s nenadálou složitou situací. Snažíme se ulehčit život také kolegům, kteří se musí vypořádat s tělesným postižením, ke kterému došlo při výkonu služby. Například jeden z hasičů podstoupil už 35 operací, další může hýbat jen obličejem. Jsou to smutné příběhy, co dávají naši rodinu dohromady,“ vypočítává Vlastimil Kašpar.

Dětem nadace přispívá na vzdělání, na stavební spoření či životní pojištění, finanční pomoc je vyplácena vždy na konci roku. Díky nadaci vystudovalo vysokou školu 30 dětí. Také rodinám pomáhá nadace při zajištění právní, poradenské i psychologické pomoci. Dále poskytuje možnost nadačním rodinám a pozůstalým rodinám zúčastnit se léčebně ozdravných pobytů jak v tuzemsku, tak i v zahraničí a skupině tělesně postižených bývalých policistů a hasičů lázeňskou péči. Nechybí příspěvky na rehabilitační pomůcky, především pro osoby na invalidním vozíku v nadační péči. Nadace policistů a hasičů pomáhá téměř 300 osobám.

 

NPH setkání ve špindlu

Nadační setkání se uskutečnilo také 1. srpna, a to ve Špindlorově Mlýně, kde pro děti byly přichystané ukázky techniky. Akci si nenechal ujít ani řředitlel služby dopravní policie plukovník Jiří Zlý. Foto: Nadace policistů a hasičů

 

NPH policejní ferari

Děti si mohly prohlédnout i policejní ferrari. Foto: Nadace policistů a hasičů

Mottem nadace je citát, Všichni máme dostatek síly, abychom unesli neštěstí druhých.

Tragické příběhy se najdou i v Ústeckém kraji, a to jak v rodinách hasičů, tak i policistů. „Podporujeme slečnu, která přišla o tatínka při zásahu, když řádil orkán Kyrill. Další holčina z tohoto kraje se narodila až poté, co její otec zahynul. Bohužel těch případů, kdy se potomci narodí, aniž by je jejich otcové mohli vidět, máme mnohem více. Asi nejznámější je případ chomutovského policisty, který se pokoušel zadržet právě propuštěného recidivistu Romana Postla. Vraha, který byl propuštěn podmínečně za dobré chování. Během tří dnů na svobodě stihl zabít čtyři lidi včetně zasahujícího policisty. Jeho žena byla v osmém měsíci těhotenství,“ připomíná ředitel nadace.

Nadace se stala stabilním zázemím pro nadační rodiny. Za 21 let se podle ředitele Kašpara vytvořila semknutá nadační rodina. „Velmi za to vděčíme doktorovi Vladimíru Šuterovi, který byl 20 let ředitelem nadace. Během jeho působení mezi lidmi v nadaci vznikly velmi osobní vazby, lidé se schází i mimo oficiální akce, to je něco, co bych byl rád, aby bylo i nadále,“ nezapomíná na svého předchůdce Vlastimil Kašpar.

Zajímavé také je, že přestože někteří přišli o své otce ve výkonu služby, rozhodli se jít v jejich šlépějích dál. „Máme v nadační rodině děti, nyní tedy už dospělé, kteří sami pracují jako policisté, celníci, ve vězeňské službě, nebo jako právnička na krajském policejním ředitelství. Ale jsou samozřejmě i takové případy, kdy jim to rodina nedovolila. Máme pro to obrovské pochopení,“ uzavírá Vlastimil Kašpar.

Velké poděkování patří všem přátelům nadace, a především policistům a hasičům, za jejich solidaritu vůči rodinám svých kolegů, kteří dobrovolně ze svých platů pravidelně přispívají finanční částkou na účet nadace.

Nadace policistů a hasičů pořádá řadu akcí i pro veřejnost. Budeme o nich pravidelně informovat. Je možné také přispívat na její konto na číslo účtu 175 787 001 / 0300. Web nadace najdete ZDE.

 

NPH mše v Ostrově

Při pietních akcích konaných pro vzpomínku na zesnulé kolegy se konají také mše. Foto: Nadace policistů a hasičů

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru