12. září bude posledním tropickým dnem roku 2023, ale léto ještě nekončí
Město Most, ilustrační foto
Most

Most - Z českého pohledu jednoznačně nadstandard. Teplotní nadstandard. V prvním měsíci letošního meteorologického podzimu se zatím (do 11. září) vyskytlo devět letních až tropických dnů, respektive pět letních dnů (2. září, 4. září, 5. září, 6. září a 7. září) a čtyři tropické dny (8. září, 9. září, 10. září a 11. září). Třikrát (4. září, 10. září a 11. září) byla nejvyšší maximální denní teplota naměřena v Ústeckém kraji a tipujete-li Doksany, máte recht.

11. září na území Česka poprvé v tomto meteorologickém ročním období padla hranice 32 °C. Příkladem v 16:00 (plus minus pár minut) v Doksanech naměřili 32,4 °C, tedy více, než kolik naměřili řekněme na Džerbě a mnoha dalších místech ve Středomoří. Asi by neuškodilo zmínit, že v Doksanech bylo větší teplo než 11. září 2016, kdy maximální denní teplota byla „jenom“ 32,0 °C. 11. září 2023 bylo tropickým dnem také v Děčíně, Chomutově, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem a nejen tam.

Máte-li rádi tropy, to znamená 30,0 °C a víc, tak si pořádně užijte 12. září. I když je trochu odvážné tvrdit, že po 12. září už třicítky nepřijdou, s ohledem na aktuální dlouhodobý výhled a fakt, že září zanedlouho vkročí do své druhé poloviny, je vysoce pravděpodobné, že 12. září skutečně udělá tečku za tropickými teplotami. Alespoň co se letoška týče.

12. září mají svátek všechny Marie. Takže všechno nejlepší, dámy! Úterý bude slunečné, případné sebesmažení na slunci mírně naruší jen vysoká oblačnost a někde i kupovitý obláček. Nejnižší ranní teploty kolem 18 až 14 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 27 až 31 °C.

13. září mají svátek všichni Liborové. Takže všechno nejlepší, pánové! Zhruba do oběda (12:00) to vypadá na jasnou oblohu (nebudeme-li počítat nevelké množství vysoké oblačnosti), ale potom se projeví studená fronta, tudíž oblačnosti přibude a určitě počítejte s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší ranní teploty kolem 19 až 15 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C, ojediněle až 25 °C.

14. září mají svátek všechny Radky. Takže všechno nejlepší, dámy! Do východu slunce se vyjasní, zřejmě na 100 % území Ústeckého kraje. A jasná obloha podle všeho vydrží až do půlnoci, vlastně ještě déle. Tož tak. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, možná až 23 °C.

Schválně, víte, kolikrát padlo slovo září (včetně září v této otázce)?

A) 23krát
B) 24krát
C) 25krát
D) 26krát

Sláva přírodnímu vitaminu D, že?

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru