Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – I když už máme říjen, málem jsme prožili tropický den! Před studenou frontou, která dorazila v úterý k večeru, vrcholil příliv teplého vzduchu a rtuť teploměru se i v našem kraji málem dotkla tropické třicítky. Stanice v Doksanech totiž naměřila až 29,8 °C (stejně jako stanice v Dobřichovicích, které leží kousíček pod Prahou).

A kdyby naměřila ještě o trochu více, konkrétně o 0,6 °C, padlo by i celorepublikové říjnové absolutní teplotní maximum, jehož hodnota je 30,3 °C a které bylo naměřeno v Českých Budějovicích před 94 lety (4. října 1929).

Úterní studená fronta s sebou přinesla také bouřky, ačkoli ty se našeho kraje příliš netýkaly. Nevadí, to nic nemění na tom, že nad Českou republikou přístroje detekovaly přes 15 000 blesků. A to je fakt slušné, vždyť tu mluvíme o 3. říjnu neboli o 33. dni meteorologického podzimu. Blesky lítaly a hromy zněly zejména ve Středočeském kraji, dále v kraji Královéhradeckém. Přinejmenším v letech 2014 až 2022 byl počet blesků nad Českou republikou roven nule (pořád mluvíme o 3. říjnu).

Poryvy větru byly celkem agresivní. Na Milešovce dosáhly až 94 km/h, podobně jako na německém Fichtelbergu, tam až 106 km/h. Nová Ves v Horách v okrese Most čelila poryvům o síle 80 až 85 km/h, v rámci Podkrušnohoří na tom bylo nejhůře Mostecko, které hlásilo 60 až 65 km/h (tak to vypadalo na stanici v Kopistech poblíž jezera Most). Ještě silnější poryv byl naměřen v Ústí nad Labem, avšak v Kočkově, tedy na kopcích nad samotným Ústím, takže...

Letním teplotám je zdá se konec:

6. října: Nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 19 °C (ráno kolem 10 až 6 °C). Zvláště v první polovině dne až jasná obloha, ve druhé oblačnosti více. Ale srážky žádné.

7. října: Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C (ráno kolem 14 až 10 °C). Oblačnost velká, nicméně srážková aktivita nijaká, maximálně nějaká slabá přeháňka v Krušných horách. V nočních, ranních, dopoledních a pravděpodobně i odpoledních hodinách to vypadá na „přetahovanou" mezi tlakovou výší se středem nad Švýcarskem a tlakovou níží se středem nad pomezím Finska a Pobaltí, což se v praxi projeví silnějším větrem, tak s ním počítejte (nárazy většinou 40 až 70 km/h, podle nadmořské výšky a terénu).

8. října: Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C (ráno kolem 10 až 6 °C). Ráno a dopoledne zataženo s deštěm, potom se vyčasí...

9. října: Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C (ráno kolem 11 až 7 °C). Bez oblačnosti to prostě nepůjde, bez dešťových kapek určitě ano.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru