K ochutnání pro Evropany nezvyklých jídel mají odvahu hlavně děti. Foto: archiv Jaroslava Němce
Most

Braňany – V sobotu se v Braňanech koná tradiční posvícení, kdy vrcholem je porcování posvícenské husy. Obrovskou pozornost ale láká i soutěž v pojídání šišek. A právě tato soutěž přilákala na sever Čech jednoho z nejznámějších jedlíků v Česku Jaroslava Němce. Aby nepropásl přihlášku do soutěže, dorazil na Mostecko už v pátek večer.

„Tradičně soutěží pět lidí. Už se mi stalo, že jsem přijel a bylo plno, další rok jsem se přihlásil na poslední chvíli. Přijet o 4 minuty později, vyšel bych naprázdno,“ vysvětluje soutěžící, který má za sebou několikahodinovou cestu z 250 km vzdálené obce Bystré u Poličky.

Na pojídání šišek se těší, byť je velký favorit, nepovažuje se za jasného vítěze. „Nikdy nevíte, co se může stát. Může mi zaskočit. Může přijít někdo lepší,“ říká skromně. Každopádně ze soutěžících, ať už se přihlásí kdokoliv, má určitě nejvíc zkušeností – po soutěžích pro jedlíky jezdí téměř každý víkend, a to po celém Česku. „Soutěž v Braňanech je originální v tom, že je dvoukolová. Jestli se nic nezmění, tak pokud si pamatuji, v prvním kole dostanete 20 šišek, do finále postupují tři jedlíci,“ vysvětluje Jaroslav Němec. A dodává, že šišky v Braňanech rozhodně nejsou malé. „Těším se. Soutěž je odpoledne, takže si ráno musím dát lehčí snídani, možná i sezobnu něco kolem oběda, záleží, co budou dobrého prodávat ve stánkách,“ plánuje.

Vypil také syrové pštrosí vejce. Foto: archiv Jaroslava Němce

Při soutěžích už Jaroslav Němec snědl ledasco. Tradiční guláše, jitrnice, ovocné knedlíky jsou oblíbené, ale pro Jaroslava Němce už nepředstavují takovou výzvu. „Soutěže jsou různé, někde máte čas, během kterého máte sníst co největší množství jídla. Jinde dostanete porci a úkolem je sníst ji co nejrychleji. Mě teď hodně láká extrémní gastronomie. Různá zvířecí embrya, syrová vejce, vypil jsem i pštrosí vejce, jedl jsem tarantuli, štíra... Baví mě na tom, že ochutnám věci, které v Česku téměř neseženete,“ vysvětluje maxijedlík. Nikdo ho nemůže osočit, že si takové věci vymýšlí, vše se totiž děje za velkého zájmu médií a je to tedy zdokumentované. Kdo nevěří, ať se podívá na jeho facebook. „Je to jen v hlavě. Člověk má vyzkoušet vše. Nabízím často k ochutnání i přihlížejícím a nejodvážnější jsou zpravidla děti,“ má zkušenost.

Jaroslav Němec ochutnal i ptačí embrya. Syrová. Foto: archiv Jaroslava Němce

Jeden rekord je zaznamenán i v České knize rekordů: „Znáte nejsmradlavější jídlo na světě? Švédský surströmming jsou ryby ve značném stádiu rozkladu. Fakt to šíleně smrdí, navíc je to hrozně slané. Já jsem snědl celou tu čtyřsetgramovou plechovku, včetně kostí a nálevu. Za necelou minutu a půl. Nenašel jsem nikde na internetu zmínku, že by to dokázal někdo jiný na světě.“

Při gulášfestu vyhrál maxijedlík, když zvládl sníst 19 porcí. Foto: archiv Jaroslava Němce

Nenechte si proto XV. ročník Braňanského posvícení ujít. Letos se obec chlubí velice vydařeným programem, navíc má být nádherné počasí. Program začíná v 10 hodin. Představí se šermíři, sokolníci až ze Slovenska, v pravé poledne bude pódium patřit zpěvákovi Jakubovi Děkanovi, ve 13.20 odstartuje soutěž v pojídání šišek, po ní je přichystaný koncert skupiny Holki, ve 14.50 hod. začne tolik očekávané porcování husy. V pět hodin večer vystoupí hlavní hvězda, a to zpěvačka Katarína Knechtová se svojí kapelou. Po celý den budou v areálu stánky a ukázka středověkých řemesel.

Program Braňanského posvícení. Zdroj: obec Braňany

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru