Kdo se pokusí přilákat štěstěnu na svou stranu? Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Pátek 13. je v České republice pro sázející svátkem. Dle dat společnosti Sazka je právě pátek třináctého pravidelně spojován s masivním přílivem sázek do číselných loterií. Jedná se o trend, který není takto výrazný nikde jinde v Evropě. Tento pátek se tak může stát v mnoha ohledech rekordním. 


Pověra, že pátek 13. je smolným dnem, je v české kultuře už po staletí silně zakořeněná a nikde jinde v Evropě nemá takto silnou tradici. Pokud jde ale o to, kdy Češi zkouší své štěstí v loteriích, dlouhodobě je patrný opačný trend – právě pátek 13. je již několik let v řadě datem, kdy sázející doslova zaplaví sázkové terminály. 

„Pátek třináctého je sázkařsky nejsilnějším dnem dlouhodobě a víme, že právě v tomto datu zkouší své štěstí i lidé, kteří běžně nepatří mezi pravidelné sázející. Během posledního pátku třináctého jsme se Sportkou dosáhli na dvojnásobný počet přijatých sázek a odhadujeme, že tentokrát se podaří tuto hranici ještě posunout,“ komentuje Martin Eliáš, brand manažer loterií společnosti Sazka.  

Nárůst hlásí Sportka, Eurojackpot i menší loterie 

Právě Sportka je u českých sázejících dlouhodobě nejoblíbenější loterií. Za posledních 8 let přinesly pátky třináctého ve Sportce celkem čtyři výhry prvního pořadí. Ta nejvyšší v hodnotě více než 25 milionů korun byla vylosována na pátek 13. v roce 2019. V řádech desítek milionů se v pátek 13. pohybovaly také výhry v mezinárodní loterii Eurojackpot spojované s tímto magickým datem. I tento pátek je tak šance, že znovu padne vysoká výhra. 

Proč zrovna třináctka? 

Číslo 13 má zvláštní symboliku už od pradávna. Na pátek 13. prý historicky připadá začátek pronásledování a vraždění templářů, třináct členek má údajně čarodějnický slet, třináct schodů vedlo na popraviště a třináctý v pořadí také přišel k poslední večeři Krista zrádce Jidáš.  

Kromě neblahých událostí, pro které je třináctka proslulá, se ale s tímto datem pojí také řada těch pozitivních. K pátku 13. se datuje například narození filmového génia Alfreda Hitchcocka, jen o několik málo let později pak v pátek 13. února zvítězil český hokejový národní tým v první bitvě olympijských her v Naganu.  

Číslo 13 je mezi českými sázejícími obecně populární a spolu s čísly 7 a 10 se řadí k nejčastěji tipovaným hodnotám ve Sportce. Figurovalo také ve třech z celkem třinácti stomilionových výher. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru