S podzimem přicházejí rána oděná do mlžného oparu. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko – Na Klínovci v neděli (15. října) napadl sníh. Poprvé v sezóně 2023/24. Ale své poprvé by brzy mohly zažít i nížiny, tj. Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem a další města. Přitom ještě minulou středu (11. října) jsme si užívali léta. Respektive: Nejteplejším místem severozápadních a severních Čech a současně celé České republiky byly Doksany, kde rtuť teploměru vystoupala až na 27,4 °C, takže výše než na řeckém Kosu (24,6 °C), na španělské Ibize (26,7 °C) nebo na tuniské Džerbě. Dobře, tak ne, Džerba hlásila až 28,3 °C. Rozdíl 0,9 °C však není nijak markantní. Kór takřka v půlce října.

Nicméně s létem je amen. Definitivně. Je silně nepravděpodobné, aby letos ještě padla pětadvacítka. A tak posledním letním dnem letošního roku zůstane pátek třináctého. V Doksanech teploměr ukázal 26,1 °C, na jihu Moravy měli až 27,9 °C. I sobota čtrnáctého zahřála, hlavně v Lednici na jižní Moravě, protože ta se dočkala až 24,7 °C. Neděle patnáctého už byla citelně chladnější a pondělí šestnáctého zchladilo ještě víc, především v noci a ráno.

17. října očekávejme teplotní minima kolem 3 až -1 °C. A maxima okolo 6 až 10 °C. K tomu ranní mlhy a obecně více oblačnosti, avšak po obědě se vyjasní a už neodjasní.

18. října očekávejme teplotní minima kolem 2 až -2 °C. A maxima okolo 4 až 8 °C, ojediněle až 10 °C. K tomu ranní mlhy a vysokou oblačnost, která vydrží až do pozdních večerních hodin s tím, že se k ní večer přidá i frontální oblačnost, přesto nespadne ani kapka.

19. října očekávejme teplotní minima kolem 5 až 1 °C. A maxima okolo 3 až 7 °C, ojediněle až 8 °C. K tomu mraky, mraky, mraky a mezi ránem až polednem (cca) déšť, i na Klínovci.

A co ta premiérová chumelenda? Sobota (21. října) by měla být divoká. Nejdříve, nějak hned po poledni, to vypadá na mrznoucí déšť, který by se v průběhu odpoledne měl změnit na sněžení, přičemž chumelit by mělo všude, od Klínovce až po Hřensko. Tak uvidíme, ale s víkendovým sněžením numerické modely kalkulují až poměrně dlouho... Z léta rovnou do zimy?

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru