V některých případech je nutné pacienta omezit v pohybu. Foto: Jakub Zápotocký
Most

Ústí nad Labem - Psychiatrie v Ústí nad Labem oslavila kulaté výročí, funguje už sedmdesát let. Při příležitosti oslav se za účasti zaměstnanců, vedení kliniky a médií konala v úterý 10. října v terapeutické zahradě pavilonu P prezentace o historii i budoucnosti ústecké psychiatrie. 

Historii představila v prezentaci primářka Zdeňka Staňková. K vidění byly fotografie bývalých i současných zaměstnanců, kteří si tak připomněli, jak to dříve na oddělení vypadalo a fungovalo. Přednosta ústecké Psychiatrické kliniky a primář psychiatrického oddělení nemocnice v Mostě Jakub Albrecht následně představil současnost a budoucnost psychiatrie. Zdůraznil také, že je problém s nedostatkem jak psychiatrů, tak zdravotních sester.

Podle přednosty pacientů v poslední době rapidně přibývá. Můžou za to různé vlivy, a to od sociálních médií až po válku na Ukrajině. Zároveň dodává, že ne všichni pacienti by měli být přijímáni rovnou na psychiatrii. „Je celá řada pacientů, kteří by měli být napřed vyšetřeni interně nebo neurologicky, protože řada projevů, například agresivity, zmatenosti, má úplně jinou příčinu, než psychiatrickou," uvádí přednosta Jakub Albrecht.

Psychiatrická klinika zajišťuje nepřetržitou péči pro dospělé. Je držitelem certifikátu odborné způsobilosti pro poskytování substitučního programu lidem závislým na návykových látkách. Její součástí je metadonový program určený pro pacienty, kteří chtějí přestat s užíváním drog. Budovou kliniky nás společně s přednostou provedla vrchní sestra Simona Schallerová.

 

Primářka ústecké psychiatrie Zdeňka Staňková pohovořila o historii psychiatrie. Foto: Jakub Zápotocký

 

Prezentace proběhla na terapeutické zahradě pavilonu P. Foto: Jakub Zápotocký

 

Přednosta ústecké Psychiatrické kliniky a primář psychiatrického oddělení nemocnice v Mostě Jakub Albrecht. Foto: Jakub Zápotocký

 

V budově nechybí moderní jídelna s kuchyní. Foto: Jakub Zápotocký

 

Pacienti mají možnost využít tělocvičnu, kde se mohou rozpohybovat a odreagovat třeba u stolního tenisu. Foto: Jakub Zápotocký

 

K dispozici je několik cvičících strojů a také hrazda. Foto: Jakub Zápotocký

 

V březnu letošního roku byla otevřena stanice „JIP DETOX“ s pěti lůžky. Foto: Jakub Zápotocký

 

Metadonová jednotka. Foto: Jakub Zápotocký

 

Metadonový program je určen pro klienty, kteří chtějí přestat s užíváním drog. Foto: Jakub Zápotocký

 

Metadon je syntetický opioid, používaný při substituční léčbě závislosti na některých opiátech. Foto: Jakub Zápotocký

 

K odpočinku a relaxaci slouží pacientům lehátka. Foto: Jakub Zápotocký

 

Jeden z pokojů na psychiatrické klinice. Foto: Jakub Zápotocký

 

Společenská místnost. Foto: Jakub Zápotocký

 

Sesterna. Foto: Jakub Zápotocký

 

Vyšetřovna. Foto: Jakub Zápotocký

 

Vchod do pavilonu P. Foto: Jakub Zápotocký

 

Pohled na pavilon P z přední strany. Foto: Jakub Zápotocký

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru