Ilustrační foto: CC0
Most

Litoměřice – Litoměřičtí policisté přijali oznámení o podvodném jednání od třiačtyřicetileté ženy z Litoměřic. Poškozené ženě přišla podvodná SMS, která jí měla nabízet státní příspěvek na bydlení.

„Součástí zprávy byl internetový odkaz, který jí přesměroval na portál občana. Zde zadala přihlašovací údaje ke svému bankovnictví, kdy následně po jejich vyplnění byla kontaktována údajným pracovníkem banky, který jí uvedl nepravdivou legendu o napadení jejího bankovního účtu. Následně jí instruoval, aby převedla všechny peníze ze spořicího účtu na běžný účet. Dále jí uvedl, že mu musí zaslat  autorizační kód k platbě nutný převedení peněz na tzv. bezpečný účet. Poškozená po splnění těchto podmínek zjistila, že byly bez jejího vědomí odčerpány finanční prostředky ve výši téměř 150 tisíc korun," popsala případ policejní mluvčí Pavla Kofrová.


Ve věci již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Policisté varují před nejnovějším a nejpropracovanějším způsobem podvodného jednání, se kterým se v poslední době setkáváme. Jak to probíhá?


Nejprve vám přijde SMS zpráva ohledně státního příspěvku. Kliknutím na odkaz a následném vyplnění citlivých přihlašovacích údajů na podvodném webu, umožníte pachateli přístup do vašeho bankovnictví, což mu samotní nevědomky potvrdíte. Pachatel následně zadá transakci na připravený bankovní účet a čeká, zda mu to v rámci manipulace odsouhlasíte v rámci více faktorového ověření. V případě, že odsouhlasíte, tak jsou z vašeho účtu okamžitě odcizeny finanční prostředky. V případě, že transakci nepotvrdíte, tak vám obratem volá pachatel, který se vydává za pracovníka vaší banky s tím, že máte napadený účet a musíte okamžitě všechny své peníze převést na „bezpečný“ účet, který vám nadiktuje. Tím, že má pachatel přístup do vašeho bankovnictví, tak zná i citlivé informace o vaší osobě, včetně zůstatku na účtu a faktu, že jste reagovali na podvodnou SMS zprávu.

Banky takto nikdy nepostupují. Ministerstvo práce nikdy takového SMS zprávy s odkazem neposílá. Celé je to podvod. V případě podezření na napadení vašeho účtu okamžitě kontaktujte svou banku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru