Ilustrační foto: CC0
Most

ČR – Narůstá počet nemocných s nachlazením, ale i počet nemocných s chřipkou a covidem-19, proto je vhodné se proti chřipce a covidu-19 naočkovat ještě než dojde k šíření těchto nemocí v celé populaci.

Proti respiračním nemocem, která označujeme za nemoci z nachlazení, zatím žádné očkování není, ale protože se tyto nemoci šíří kapénkami, můžeme jejich výskyt sami ovlivnit vhodnými preventivními opatřeními.

Pokud se necítíte dobře, máte rýmu, kašel a teplotu s bolestmi svalů a kloubů, zůstaňte doma – zabráníte tím šíření virů nebo bakterií na jiné osoby. Nemáte-li teplotu, je pravděpodobné, že s rýmou a kašlem jezdíte do školy nebo práce, chodíte nakupovat, účastníte se kulturních a sportovních akcí – chovejte se v tomto případě zodpovědně a ohleduplně: při kašli zakrývejte ústa, doporučuje se kašlat do rukávu, ne do dlaně, kterou poté saháte na tyč v MHD, kliku v bytovém domě, na spolužákův sešit či zboží v obchodě. Optimální je nosit alespoň roušku, která částečně mechanicky brání nebo snižuje šíření patogenů. Zásadní je hygiena rukou – časté a dostatečně dlouhé mytí rukou teplou vodou a mýdlem nebo používání dezinfekčních roztoků či gelů.

Pokud chcete navštívit prarodiče nebo osoby s chronickým onemocněním, u nichž hrozí riziko závažného průběhu respiračního onemocnění, myslete při návštěvě na ochranu dýchacích cest (roušky, respirátor) a také na nutnost častějšího větrání.

Vyvarujte se místům, kde se kumuluje obrovské množství lidí. Ilustrační foto

 

Zhoršující se počasí a klesající venkovní teploty mohou lákat k návštěvě „teplých krajin“, kde si chceme prodloužit léto. V souvislosti se sezónou respiračních nemocí je důležité si uvědomit, že na letištích, nádražích a v přístavech dochází ke kumulaci velkého počtu lidí z různých částí světa, proto je i zdravým osobám doporučeno preventivní použití ochrany nosu a úst stejně jako časté mytí rukou (či užití dezinfekčního gelu) – dodržením těchto preventivních opatření minimalizujete riziko onemocnění.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru