Stále častěji zdobí balkony a vchody do českých domácností vydlabané dýně. Foto: jip
Most

Mostecko – Přestože se to části společnosti nelíbí, svátek Halloween si v Česku nachází stále více příznivců. Nemá však typicky anglosaskou podobu, Češi si z něj vzali jen něco. Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých.

Stále častěji se již několik dní před posledním říjnem konají akce, kde nechybí dlabání dýní. Kdo by si myslel, že se Češi této činnosti věnují teprve v posledních deseti, dvaceti letech, mýlí se – třeba na jižní Moravě se dýně na podzim dlabají kam až paměť současné nejstarší generace sahá.

V Meziboří zdobí vchod do úřadu sice také dýně, ale nevydlabané. A doplňují je také chryzamtémy, které patří k nejčastější květině využívané v Česku pro "dušičkové" ozdoby. Všimněte si, že ne všechny dýně jsou skutečné. Foto: město Meziboří

V posledních letech ale i na seberu Čech vydlabané dýně zdobí školní zařízení, balkony domů a bytů, ale stávají se i oficiální ozdobou obcí. Na mnohých místech nechybí ani strašidelná výzdoba, protože Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. 

Svou dýni si vydlabaly i děti v litvínovské mateřince Pod lesem. Foto: Jiřina Bakovská

 

Zatímco v Americe se dnes děti obléknou do strašidelných kostýmů a budou chodit koledovat dům od domu s typickým žádostí o koledu, která zní Trick or Treat, v Česku se toto neuchytilo. Stále oblíbenější jsou lampionové průvody, anebo halloweenské kostýmové večírky, a to jak pro děti, tak pro dospělé.

 

Každý rok se mohou na novou výzdobu nejen z dýní těšit Litvínované. Je pro ně přichystaná na nádvoří zámku Valdštejnů. Letos se z dýní stali skřítci Lipovníčci. Foto: město Litvínov

 

V Litvínově se lampionový průvod konal v rámci Oslavy sklizně a řemesel, kdy se chodí s lampiony za doprovodu živé hudby Zámeckým parkem. V Mostě se lampionové průvody chystají na čtvrtek 2. listopadu v rámci akce Rodina svítí Mostu. Lampionové průvody odcházejí od 4. ZŠ, 7. ZŠ, 10. ZŠ a 15. ZŠ, Skautského střediska a Střediska volného času Most a Sídla Apoštolské církve, a to v rozmezí od 17-17:30 hodin.

Lampionový průvod s názvem Rodina svítí Mostu se letos koná ve čtvrtek 2. listopadu. Foto: město Most

 

Přesně na halloween, tedy na dnešní den si připravilo kostýmovou párty pro děti společně s dobrovolnými hasiči město Meziboří. I ona začne lampionovým průvodem, a to v 17 hodin od sportovní haly. Průvod projde městem k požární zbrojnici, kde je pro děti připravena diskotéka, tematický fotokoutek a opékání špekáčků. Už včera si navíc zájemci mohli vydlabat dýně v tamním kulturním zařízení.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru