Ilustrační foto: CC0
Most

Most – V noci z 1. na 2. listopadu se nad Atlantickým oceánem výrazně prohloubí tlaková níže, postupující od Azorských ostrovů na východ, jinými slovy směrem k České republice. Ve čtvrtek 2. listopadu tlak v jejím středu pravděpodobně klesne do rozmezí 955 až 950 hPa, podobně jako v hurikánech třetí kategorie, v nichž vítr dosahuje rychlost až 208 km/h (maximální průměrná minutová rychlost větru ve výšce deset metrů nad zemí). V této „dušičkové" tlakové níži v nížinách rozhodně nepřekvapí nárazy větru o rychlosti i přes 100 km/h.

Klid. Týká se to nížin při Lamanšském průlivu a jihozápadním cípu Severního moře, takže nížin na jihu Anglie a severu Francie, možná ještě pobřežních oblastí Belgie a Nizozemska. My se vůbec nemusíme vzrušovat, protože tuto „dušičkovou" tlakovou níži nijak nepocítíme. Nad Lamanšským průlivem se totiž prudce stočí k severovýchodu až severu a následně se vyplní (zanikne) kdesi nad Velkou Británií. Nás se týká v tom ohledu, že přispěje k jihozápadnímu proudění. Nedobrá zpráva pro zimomily.

A co se těch velmi, opravdu velmi vydatných srážek týče, stejně jako v minulém případě (možná jste na internetech narazili na výraz „vodní bomba") se jich dočkají Alpy, přesněji řečeno návětrná strana Alp. Převelice náročnou šichtu proto vyhlížejí srážkoměry v Itálii a na pomezí Itálie, Rakouska a Slovinska. I v severozápadních Čechách sprchne, ale rozhodně ne tak enormně.

Tož toto praví předpověď:

1. listopadu: Do 9:00 až 10:00 (plus minus několik desítek minut) zataženo nízkou oblačností. Potom do 18:00 (plus minus) slunečno, respektive polojasno až skoro jasno, na chvíli možná až jasno, a pak zase návrat k zataženu. Pršet nebude a těch pár případných kapiček v nočních a brzkých ranních hodinách nijak nevzruší ani srážkoměrné stanice. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

2. listopadu: Počínaje časem 3:00 (zhruba) se od západu rychle vyjasní. Nicméně o hodinu až dvě později v našem kraji začne bujet nízká oblačnost (sem tam i mlhy), čili máte-li rádi hvězdy, je nutné si přivstat a k tomu nelelkovat. No nic. Po východu slunce budou v převaze oblaka a cca od 19:00 se od nich dočkáme i deště, který se podle aktuálního výstupu numerických modelů protáhne až do pátečního dopoledne, ne-li brzkého odpoledne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 8 až 4 °C.

3. listopadu: Mezi půlnocí až polednem (zaokrouhleno) velká oblačnost s deštěm. Jakmile déšť ustane, už znovu nezačne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, teoreticky až 10 °C. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C. Ano, pátek se mimo jiné ponese ve znamení teplotní nudy.

A kdy už se pořádně ochladí? A kdy už nejen na hory dorazí sníh? A budou letošní Vánoce na sněhu?

Tak tyhle otázky jsou a ještě nějakou dobu budou svobodné (single), jelikož partneři (odpovědi) k mání nejsou.

Slunce v duši (© RNDr. Ján Zákopčaník).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru