Ilustrační foto
Most

Mostecko - V nejvyšších partiích Krušných hor byla o víkendu k vidění zima, respektive decentní množství sněhu. Když už jsme u toho, na Šumavě (na území obce Modrava) na svatého Martina napadlo přes čtvrt metru sněhu, takže svatý Martin bílého koně pořád má, jenom už se s ním moc nechlubí.

Asi nechce, aby ho viděli bojovníci za změnu klimatu (dříve globální oteplování). To je jedno, na tom nesejde. Hlavní je, že to má spočítané. Martinův bílý kůň (i sám Martin) samozřejmě ne, ten je v pohodě, zato s krušnohorským popraškem bude brzy amen.

Postará se o to Jasper, tlaková níže se středem nad Britskými ostrovy až Severním mořem, a to svou teplou frontou. Teplé frontě se říká teplá, protože za ní vždycky následuje příliv teplého vzduchu, v tomto případě od západu, tedy z Atlantiku. Sprchne v celém Ústeckém kraji, vlastně v celé České republice. A úplně ve všech nadmořských výškách, to znamená i na Sněžce. Ústecký kraj se zřejmě dočká 5 až 15 mm srážek (tj. 5 až 15 l vody na m²), šumavská Modrava možná až 50 l vody na m² (čili jet tam za zimou nebude mít cenu). A protože rtuť v teploměrech pomalu atakuje patnáctku, s tou jakžtakž zimou na našich horách to vypadá katastrofálně.

13. listopadu: Ráno mlhy a nízká oblačnost s tím, že někdy po deváté hodině dorazí oblačnost oné teplé fronty a až do pozdních večerních hodin lze očekávat zataženou oblohu. Dešťové kapky dorazí někdy ve čtrnáct hodin. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C.

14. listopadu: Během noci na úterý se prosadí Atlantik. O půlnoci to napříč Ústeckým krajem vypadá na 8 až 12 °C, nedlouho po půlnoci až 13 °C. Potom však ubude oblačnosti, a proto se ranní minima budou pohybovat kolem 8 až 4 °C. Příliš slunečný den nás nicméně nečeká a večer zase zaprší. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

15. listopadu: Vítr se malinko stočí k severozápadu, z čehož plyne hodně mraků a přeháňky, od Hřenska až po Klínovec dešťové. Nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C a nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C.

16. listopadu: Víceméně repríza 15. listopadu.

Leckomu udělá radost, že zimní počasí se do českých nížin, ani hor, stále nechystá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru