Ilustrační foto
Most

Mostecko - Za necelé dva týdny, v pátek 1. prosince, začíná meteorologická zima (a v neděli 3. prosince advent). Celá severní a (severo)východní Evropa už je v zimním módu.

V neděli 19. listopadu na hodně, relativně hodně, místech ve Skandinávii rtuť teploměru zůstala pod hranicí -15 °C, někde i -20 °C. K nejdrsnějším místům Evropy patřila norská obec Karasjok. Tam bylo jakože nejtepleji v sedm ráno, a to -24,7 °C, přičemž po obědě nebylo víc jak -26 °C. Na severu Finska, na stanici Pokka, ve čtrnáct hodin naměřili -28,1 °C. Tomu se říká zimička!

V Česku byl závěr týdne podstatně teplejší. Hlavně v Žatci, kde padla třináctistupňová hranice, a sice o několik desetin stupně Celsia. Ne, rekord nepadl. Nemohl. Vždyť 19. listopadu 1963 Žatec hlásil krásných (jak pro koho) 15 °C. V Podkrušnohoří (Chomutov, Most, Teplice atd.) se teplotní maxima pohybovala převážně od 11 do 12 °C, v Krušných horách se po noční a ranní chumelenici oteplilo až na nějakých 9 °C (na Klínovci „jenom“ na 4 °C), takže chudák sníh. Každopádně už se pomalu, ale jistě začíná ozývat a řeč je samozřejmě o zimě. A ozve se i v tomto týdnu.

  • 20. listopadu: Noční minima kolem 8 až 4 °C. Denní maxima okolo 8 až 12 °C.
  • 21. listopadu: Noční minima kolem 6 až 2 °C. Denní maxima okolo 5 až 9 °C.
  • 22. listopadu: Noční minima kolem -1 až -5 °C. Denní maxima okolo -2 až 2 °C.
  • 23. listopadu: Noční minima kolem 0 až -4 °C. Denní maxima okolo 2 až 6 °C.

Teď už určitě víte, kdy se k nám dostane ten ledový vzduch z té velké země. Ale nevíte, že se k nám dostane po přední straně tlakové výše, což znamená pouze jedno: žádné sněhové vločky. Ony přijdou, nebojte, časem určitě…

Ještě bychom se mohli podívat, jak to (ne)bude se sluníčkem (v Ústeckém kraji):

  • 20. listopadu: Nic moc práce, respektive do 12:00 velká oblačnost, potom postupně až jasno.
  • 21. listopadu: Špatná práce, respektive oblačnosti jak… (celej den).
  • 22. listopadu: Špatná práce, respektive oblačnosti jak… (po obědě jí možná trochu ubude, možná).
  • 23. listopadu: Špatná práce, respektive oblačnosti jak… (po obědě jí možná trochu ubude, možná).

Ještě by neuškodilo dodat, že 20. listopadu nepřekvapí dešťové přeháňky. A že 21. listopadu by se v Krušných horách mohla objevit slabá sněhánka.

Na víkend se pak rýsuje další ochlazení, tentokrát cyklonální, přesněji řečeno příliv chladného a vlhkého vzduchu po zadní straně tlakové níže (přes Norské a Severní moře). Sněžit by mohlo i v nížinách, avšak bez šance na vznik souvislé sněhové pokrývky. Na horách by něco napadlo, nicméně na pravou zimu si ještě musíme počkat. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru