Foto: Policie ČR
Most

Most – V rámci rozšířené vzdělávací nabídky navštívil policejní preventista učebnu mostecké Univerzity 3. věku. Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupinou osob, které policie věnuje v rámci preventivního projektu „Obezřetný senior“ velkou pozornost. Posluchači se zapojili aktivně do přednášky a s policistou pohovořili o možných rizicích a nástrahách dnešní doby. Opakování je matka moudrosti v každém věku a je potřeba dbát velké obezřetnosti, a to nejen na ulici, doma, ale i ve virtuálním světě.

V první části mohli přítomní z úst přednášejícího vyslechnout na co si dávat pozor ve venkovním i domácím prostředí. Důraz byl kladen zejména na jednání pachatelů, kteří se snaží využít důvěřivosti starších lidí a vloudit se do jejich blízkosti. „Cíl podvodníků je vždy stejný, připravit své oběti o naspořené finanční prostředky. Senioři byli seznámeni s informacemi jak se chránit před okradením, jak zabezpečit majetek a jak předcházet podvodům," uvedl policejní mluvčí Václav Krieger.

Nedílnou součástí preventivní přednášky bylo uvedení některých konkrétních případů jako například stále aktuální „příběh VNUK.“ Podvodníci využívají osamělosti osob a nevyžádanou telefonní komunikací se vydávají za rodinného příslušníka. Nejčastěji právě vnuka. Pachatelé se snaží fiktivním vyprávěním získat pozornost důvěřivců a tím je připravit o peníze.

Mnoho seniorů používá mobilní telefon nebo počítač s přístupem k internetu. I zde je mnoho nástrah, které lze občas těžko odhalit. Jsou to přijaté podvodné textové zprávy nebo e-maily s nabídkami zisku financí. „Jedním z fenoménů poslední doby je i seznamování ve virtuálním prostředí s neznámými lidmi, zpravidla s muži. Ti získají přízeň protějšku a oklamou je vymyšlenou historkou. Pachatelé se vydávají za doktory, architekty, vojáky a jiné profese zpravidla pracující na zahraničních misích. Takový podvodník může sedět klidně ve vedlejším domě. Dojemným příběhem a příslibem společného soužití pak vylákají od obětí nemalý obnos peněz," popisuje ve zkratce Krieger typickou kostru takovéhoto podvodu na jehož konci důvěřivý člověk rázem přichází i o miliony korun a často končí i velkým zadlužením. Terčem ovšem nejsou jen osamělé starší ženy.

Policisté se také velmi často setkávají s podvody typu nabídky výhodných investic nebo volání falešného bankéře. Těmto útokům spojených s vidinou snadného výdělku nebo strachu ze ztráty peněz z bankovního účtu podlehnou právě i lidé vyššího věku.

Preventivní přednáška vyvolala diskuzi přítomných, kteří měli spousty dotazů. Policisté věří, že hovořením o předcházení trestné činnosti páchané právě na starších osobách je důležitá. Učebnou univerzity se linuly kladné ohlasy a přednášku hodnotili posluchači velmi pozitivně.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru