Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Stejně jako na mnoha dalších místech, také v Ústeckém kraji dochází v poslední době k dalšímu velmi nemilému trendu, kdy byla přijata oznámení o whatsappové skupině, ve které je sdílen nevhodný obsah. Oznámenými případy se policisté zabývají a shromažďují veškeré dostupné informace.

„V souvislosti s tímto velmi důrazně apelujeme na prevenci, aby se žáci nepřidávali do podobných skupin. Rodiče a učitelé by měli věnovat větší pozornost tomu, čím se děti na sítích zabývají," upozorňuje policejní mluvčí Tomáš Frolík. 

Skupiny, do kterých jsou děti postupně přidávány, s názvy jako "Přidej co nejvíc lidí", "Přidej se, ať je nás tisíc", své členy vyzývají k tomu, aby přidávali co nejvíce svých přátel a kontaktů, a to z důvodu dosažení pomyslného rekordu.

Ve skupinách jsou pak dětem zasílána nevhodná videa s násilnou tématikou, vulgární komunikace a pornografie. Další problém nastává v situaci, kdy se dítě rozhodne ze skupiny odejít, neboť jsou také případy, kdy bylo takovému uživateli vyhrožováno, pokud skupinu opustí, a nakonec bylo dítě po odhlášení ze skupiny opětovně přidáno někým ze svých přátel. Oznámení byla provedena ze strany rodičů dětí, v jejichž mobilním telefonu byla tato videa nalezena.

 Doporučení dětem:

  • nepřidávat se do neznámých skupin v aplikaci WhatsApp, jiných komunikačních aplikacích;
  • nezatajovat před rodiči, popřípadě učiteli, pokud dojde k zasílání nevhodného obsahu;
  • obsah nemazat, předat informaci rodičům, učitelům, kteří věc oznámí na Policii České republiky;
  • upravit si nastavení v rámci aplikace Whatsapp: Nastavení - Soukromí a Skupiny - omezit, kdo vás může přidat do skupiny.

Doporučení rodičům:

  • rodičovský dohled a stanovení pravidel při užívání internetu;
  • zabezpečit počítač programem tzv. rodičovská kontrola;
  • poučte děti, aby nedocházelo k nedorozuměním;
  • zakázat dětem posílat osobní fotografie neznámým lidem;
  • pokud se někdo pokouší přes internet dítě zneužívat nebo vydírat, oznamte případ na policii.
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru