Mostecké 1. náměstí se už připravuje na vánoční trhy. Foto: redakce
Most

Mostecko – Blíží se nejen v dětských očích jedno z nejkrásnějších období roku. První adventní neděle připadá už na tento týden a v období několika málo dní kolem ní se v městech a obcích slavnostně rozsvěcejí vánoční stromy na náměstích. Obce se snaží sobě navzájem nekonkurovat, kdo má takového okamžiky rád, může si je vychutnat postupně hned na několika místech. Kdo je časově vytížen, může si vybrat den, kdy se mu to zrovna hodí.

Jako první chystá rozsvěcení vánočního stromu tradičně Meziboří, a to na pátek 1. prosince na prostranství před městským úřadem od 17 hodin. Vánoční trh se koná ale už i ve čtvrtek 30. listopadu.

V sobotu 2. prosince si tuto slávu užijí na horách, konkrétně v Brandově, kde vše vypukne v 17 hodin.

V neděli 3. prosince, tedy na 1. advent si můžete vybrat hned z několika míst. Slavnostní chvíli připravuje Lom u Mostu (16 hod.), Osek (16 hod.),  Nová Ves v Horách (16.30 hod.), Hora Svaté Kateřiny (17 hod.) a ve stejný čas i statutární město Most.

V Mostě nicméně adventní trhy startují již v pátek 1. prosince. O úplně první program se postará taneční vystoupení s názvem Loli ruža, které je připraveno v 15.30 hod. O půl hodiny bude program patřit ZUŠ Moskevská. Pomyslný štafetový kolík předají tanečníci kejklíři Pupovi a od 17 hodin je čas vyhrazen Světlu sv. Barbory. Předání světla svaté Barbory, patronky horníků, primátorovi města do prosincového kulturního kalendáře Mostu neodmyslitelně patří a řadí se mezi znovuobnovené tradice. „Světlo předá Spolek severočeských havířů v čele se sv. Barborou, aby patronka držela po celý rok nad městem ochrannou ruku," vysvětlila mluvčí města Klára Vydrová. Na sobotu je v Mostě připraven adventní koncert v Děkanském kostele od 17 hod. V neděli, kdy dojde k rozsvícení stromu, je nejprve na programu koncert, kdy bude pódium patřit Voxelovi a Spol.

Vánoční strom Mostu darovala Jana Pyrnerová z Louky u Litvínova. Strom sázela její babička. Za cca 45 let dorostl stříbrný smrk do výše 15,4 m.

 

V pondělí se rozsvěcí strom v Litvínově, kdy je program připraven od 17 hodin. „O krásnou podívanou se tradičně postará obří loutka, tentokrát to bude anděl. Nebudou chybět ani čerti na koních a ohnivá show. Pokud by se malé děti bály přijít blíže, vše můžou sledovat na velkoplošné obrazovce," připomněla pracovnice propagace Dáša Wohanková. Výhodou loutek, které jsou s adventním programem v Litvínově tradičně spojeny, je jejich nadživotní velikost, kdy se jimi mohou kochat na zaplněném náměstí lidé a nikdo není o podívanou ochuzen.

V pátek 8. prosince se slavnostního momentu dočkají i v Horním Jiřetíně a jako poslední si rozsvícení připravila Loučná u Litvínova, a to na druhou adventní neděli 10. prosince od 16 hod.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru