Foto: Policie ČR
Most

Ústecký kraj – Také v Ústeckém kraji vyrazili policisté do ulic, aby se zaměřili na prevenci v oblasti viditelnosti chodců. Během této preventivně bezpečnostní akce, která probíhala v blízkosti silnic, a dále v místech se zvýšeným pohybem lidí, bylo zkontrolováno několik chodců, přičemž část z nich nebyla vybavena žádnými reflexní prvky.

Kontroly probíhaly jak v obci, tak zároveň i mimo obec. O důležitosti „být viděn“ byli chodci poučeni, a za tímto účelem je policisté vybavili reflexními prvky. Tato preventivní opatření byla provedena jednak ve večerních, ale také v ranních hodinách, kdy je snížená viditelnost, což mnozí účastníci silničního provozu podceňují. 

„Pokud se chodci pohybují v místech, která nejsou osvětlena, k tomu jsou oblečeni do tmavého oblečení a nejsou vybaveni reflexními prvky, jsou obzvláště zranitelní,“ upozorňuje policejní mluvčí Tomáš Frolík. Nezapomeňte, že i jízdní kolo musí být vybaveno povinnými prvky do provozu. Nejen dobře viditelný cyklista a chodec, ale i samotné dodržování pravidel silničního provozu snižuje možná rizika nehodovosti.

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Na pohyb chodců za snížené viditelnosti pamatuje i zákon o provozu na pozemních komunikacích. „Ustanovení tohoto zákona říká, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za porušení tohoto ustanovení pak hrozí na místě až dvoutisícová pokuta,“ podotýká mluvčí.

Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval. Pouze s reflexními materiály mu chodci a cyklisté dají dostatek času! 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru