Ilustrační foto: Karel Horký
Most

ČR - Vánoční trhy v Česku často doplňují živá zvířata, ze kterých mají radost hlavně děti. Jde o tradici, která k trhům neodmyslitelně patří. Zvířata jsou ale často vystresovaná, a to nejen z lidí, ale také z neustálého hluku.

V našem kraji byly k vidění například na trzích u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem, kde měli lidé možnost je i nakrmit zakoupeným krmivem, nebo na 1. náměstí v Mostě. Na začátku adventu byla zvířata i v Teplicích, odtud ale kvůli přibývajícím stížnostem zmizela. Důvodem stížností byl jejich stav, zvířata byla vystresovaná a čelila neustálému hluku.

Podle jedné z návštěvnic někteří z rodičů navíc nerespektovali minimální prostor, který zvířata měla a přímo k nim do ohrady dávali pro pobavení své děti. Zvířata se v už tak stísněném prostoru pak stahovala do kouta a viditelně se třásla strachy.

Ovečky byly navíc přiváženy každé ráno z Ústí nad Labem, už jen cesta pro ně musela být stresující. „Domluvili jsme se s majitelem, že tato živá zvířátka na teplických adventních trzích nebudou,“ uvedl primátor města Jiří Štábl. Dodal také, že věří, že si lidé Vánoce v Teplicích užijí i bez zvířátek.

Podobnou zkušenost má návštěvnice adventních trhů v Mostě, kde podle jejích slov ovečky v ohradě měly několik hodin zamrzlou vodu v kbelíku. "Vypadají smutně, chudinky se nemůžou ani napít, mají nahoře kus ledu, k vodě se přes něj nedostanou. Musí mít žízeň," uvedla se zamyšleným výrazem ve tváři.

Nabízí se tedy otázka, jestli nejsou zvířata na adventních trzích přežitkem. Pokud mají udělat radost několika jedincům za cenu toho, že budou vystresovaná, nejspíš ke stejnému, nebo podobnému řešení přistoupí po vzoru Teplic i jiná města.

A jaký názor máte vy? Jsou zvířata na adventních trzích podle vás nutností? Nebo byste se bez nich obešli?

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru