Ilustrační foto
Most

Dlouho se tomu bránila, ale nyní k tomu došlo. Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu na 6,75 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Ovlivní nižší sazby půjčky?

ČNB chce rozhýbat ekonomiku

Úrokové sazby se změnily poprvé od června 2022 a jde o první změnu pod vedením guvernéra Aleše Michla. Snížení platí od 22. prosince. Dvoutýdenní repo sazba klesne ze 7 % na 6,75 %. Diskontní sazba klesne na 5,75 % a lombardní sazba na 7,75 %. Tyto sazby nepřímo ovlivňují úroky komerčních bank a jejich spořicí účty a termínované vklady, také úroky u hypoték a jiných úvěrů. Centrální banka snižuje úrokové sazby proto, aby ekonomiku oživila a rozjela. Nižší úroky znamenají levnější úvěry a větší chuť lidí utrácet. Zvyšování sazeb naopak volí ve chvíli, kdy chce ekonomiku trochu přibrzdit. Vyšší úroky tedy znamenají dražší úvěry a výhodnější spoření pro klienty. Nižší úroky znamenají opak.

Analytici rozhodnutí ČNB očekávali. I přesto česká koruna hned po vyhlášení výsledků oslabila cca o pět haléřů na hodnotu 24,58 Kč za euro. Později se ale situace stabilizovala na 24,54 Kč za euro. ČNB se k tomuto kroku odhodlala až jako poslední z V4. Sazby už předtím snížila maďarská a polská centrální banka. Slovensko ovlivňuje Evropská centrální banka.

Guvernér Michl očekává pokles inflace ke dvěma procentům

V příštím roce očekává guvernér ČNB pokles inflace ke třem procentům a později snad až ke kýženým dvěma procentům. Proto se bankovní rada rozhodla k tomuto kroku. Pokud zůstane situace nadále příznivá, mohl by proces snižování úrokové sazby pokračovat. Lidé z České národní banky jsou ale připraveni i na opačnou situaci. Kdyby šla inflace opět nahoru, byl by proces snižování sazeb okamžitě přerušen a zastaven na restriktivních úrovních.

Občané, podle vyjádření premiéra Petra Fialy, mohou počítat s tím, že letošní rok bude výrazně lepší, ekonomika poroste, inflace klesne a mzdy vzrostou.

Odborníci hovoří o tom, že přijde další snižování hypotečních sazeb a dalších úvěrů. Některé hypoteční úvěry klesly už nyní. Zatím jde ale pouze o pozvolný pokles a u ostatních půjček není prakticky žádný. Nebankovní půjčky tento krok pravděpodobně neovlivní a menší úvěry jako je půjčka ihned a další s úroky dolů nepůjdou. Chrání se vyššími sazbami před zvýšeným rizikem, že jim klient půjčené peníze nedokáže splatit. Lidé je obvykle využívají hlavně z jiných důvodů. Jsou rychle vyřízené, půjčku dostanou i problémovější žadatelé, například se záznamem v registru dlužníků nebo s nižšími příjmy.

Klíčové sazby, které má každý znát

Diskontní sazba a dvoutýdenní repo sazba určuje podmínky přijímání vkladů od tuzemských bank u ČNB. Čím větší je úrok, tím více peněz jsou u ní komerční banky ochotné uložit. Tímto krokem zároveň dochází ke snižování množství peněz na finančním trhu. Obchodní banka, která má přebytek peněz, je může poskytnout jiné bance za úrokovou sazbu PRIBOR (ta, která funguje na mezibankovním trhu) nebo je uložit u ČNB, což je méně rizikové a častější. Zkratkou PRIBOR se označuje průměrná úroková sazba, za kterou si banky v ČR mohou navzájem půjčit peníze na mezibankovním trhu. Výši sazby zveřejňuje ČNB každý pracovní den kolem 13 hodiny.

Čím nižší je PRIBOR, tím nižší jsou většinou úvěry pro klienty obchodních bank. Ty vychází ze zmíněné sazby, připočítávají k tomu riziko a marži. PRIBOR zároveň nikdy nepřekoná lombardní sazbu, což je poslední z klíčových sazeb ČNB. Ta určuje, jak velký úrok obchodní banky zaplatí ČNB, pokud by si od ní chtěly půjčit.

Lombardní sazba představuje maximální hranici úrokové sazby PRIBOR a je tedy jasné, že obchodní banky si nebudou půjčovat dráž, když si mohou půjčit levněji u ČNB. 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru