Nalezená munice na Litoměřicku. Foto: PČR
Most

Ústecký kraj – Oznámení o nálezu munice přijali policisté tento víkend na lince 158 z Velemínska. Oznamovatel munici objevil při práci s detektorem kovu v lesním porostu za obcí. Na místo byli přivoláni pyrotechnici ústecké policie, kteří nalezenou munici převzali a odvezli k likvidaci. Jednalo se o  funkční dělostřelecký granát z období II. světové války. V souvislosti s nálezem nedošlo ke zranění osob či škodám na majetku.

„Nálezy munice nejsou na našem území nikterak neobvyklé. Nejčastěji se setkáváme s pozůstatky II. světové války, výjimkou ale nejsou ani nálezy z dob I. světové války, či z války Prusko – Rakouské, nebo naopak z doby nedávno minulé – pozůstatky po činnosti a výcviku vojsk Varšavské smlouvy i naší armády," uvedla policejní mluvčí Jana Kofrová.

Je to jen několik málo dní, co byl nahlášen nález munice na Děčínsku. Tehdy v pátek 29. prosince 2023 v dopoledních hodinách ohlásil na linku 158 pětačtyřicetiletý muž, že na louce v katastru obce Veselé pod vrchem Veselka nalezl zkorodovaný předmět, který se podobá munici. Místo nálezu bylo okamžitě zajištěno hlídkou policistů obvodního oddělení Česká Kamenice, kteří na místo přivolali policejního pyrotechnika.

Místo nálezu se nacházelo ve volném prostoru louky několik set metrů od nejbližšího obydleného domu. Pyrotechnik na místě identifikoval nalezený předmět jako hlavici z pancéřové pěsti z II. světové války a převzal jej k odborné likvidaci. Ke zranění osob nedošlo, majetková škoda nevznikla. Nebyla nutná evakuace osob.

„Při nalezení vojenské munice a jiných předmětů s neznámým obsahem, se těchto nedotýkejte. Okamžitě oznamte nález na telefonní linku 158 nebo osobně na policejní oddělení. Neodbornou manipulací může dojít k výbuchu a zranění osob. K ohledání a zneškodnění podezřelého předmětu je oprávněn pouze policejní pyrotechnik," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru