Ilustrační foto
Most

Most – V uplynulých dnech nám dělaly společnost silné noční mrazy, které na většině míst dosahovaly -10 až -15 °C. Mimo jiné v Lounech, tam měli až -12,5 °C, dále například v Bílině, kde měli až -12,9 °C, anebo v Lobendavě, v nejsevernější obci České republiky měli až -15,8 °C.

Ještě o malinko drsněji bylo v nedalekém Šluknově, až -15,9 °C. Avšak co by za to jiní dali. Ve Fort Yukonu (Aljaška) předevčírem měli až -43,3 °C a ve Verchojansku (Sacha) včera měli až -52,7 °C. A v Antarktidě 10. srpna 2010 vědci naměřili až -93,2 °C. Podobně drsně je v noci na Marsu, až plus minus -100 °C (v letním období je Mars celkem v pohodě, protože přes den můžeme naměřit až nějakých 15 °C).

Zpět na Zemi, do části zvané severozápadní Čechy. Nad severozápadními Čechami byl střed tlakové výše, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Hannelore. Proto Chomutováci, Mostečáci, Tepličáci, Ústečáci, Varnsdorfáci a další potřebovali svetry a sluneční brýle. Hannelore však odchází. Kam? K jihovýchodnímu pobřeží Grónska, u kterého na 99,9 % přestane existovat. Takhle nějak to vypadá, když tlakovou výši přestane bavit život. Oukej, se svým životem si může dělat, co chce, ale kdyby zůstala nad severozápadem Čech, určitě by mnoha lidem dělala radost až do konce své existence. Asi touží po samotě. Tak sbohem, Hannelore.

Každopádně se slunečným počasím je konec, ale také mrazům brzy dojde dech:

Dnes: Noční minima kolem -3 až -7 °C. Denní maxima okolo -3 až 1 °C.

Zítra: Noční minima kolem -2 až -6 °C. Denní maxima okolo -1 až 3 °C.

Pozítří: Noční minima kolem 3 až -1 °C. Denní maxima okolo 0 až 4 °C.

Popozítří: Noční minima kolem 2 až -2 °C. Denní maxima okolo -1 až 3 °C.

Modré oblohy si mezi dneškem až popozítřkem moc neužijeme. Proč? Mimo jiné proto, že se vítr stočí k severozápadu, z čehož plyne příliv vlhkého vzduchu z Atlantiku (Severního a Norského moře). K tomu se ke slovu dostanou tlakové níže. Nepřekvapí sněhánky, zpočátku slabé a pouze na horách, později i za horami, přičemž v nejnižších polohách se mohou objevit i dešťové přeháňky.

Výrazná změna v charakteru počasí je momentálně v nedohlednu.

Co se titulku týče: Nelže. Třeba ve chvíli, kdy Šluknov hlásil těch -15,9 °C, v Longyearbyenu na Špicberkách bylo -11,2 °C, tj. o 4,7 °C tepleji.

Na závěr počasový „vtip“ od umělé inteligence:

„Jaký je rozdíl mezi sněhem a deštěm? Sníh je bílý, déšť je mokrý. Ale oba jsou lepší než sněžení!“

Určitě se musíte smíchy za břicho popadat. Takže ještě jeden „vtip“ od umělé inteligence:

„Proč meteorologové předpovídají počasí? Protože nikdy neví, co se stane!“

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru