Zdroj: https://www.freepik.com
Most

E-shopy i kamenné prodejny zahájily hned po skončení vánočních svátků první povánoční výprodeje. Využívají jednak toho, že mnoho lidí dostalo pod stromeček obálku. A jednak času, který teď spousta lidí ke klidnému nakupování konečně má. Předvánoční shon je za námi.

Nakoupit v povánočních výprodejích půjde po většinu ledna

Česká tisková kancelář oslovila prodejce v kamenných i internetových obchodech ohledně jejich plánů na povánoční výprodeje. Z odpovědí, které obdržela, plyne plán udržovat výprodejové akce po celý leden, nebo po jeho většinovou část.

Prodejci čekají poptávku po elektronice a sportovním vybavení

Jako každý rok po Vánocích, i v tomto roce se prodejci chystají na zvýšenou poptávku po dražší elektronice, domácích spotřebičích, na které často lidé dostali ježíškovskou finanční dotaci. Nebo po sportovním vybavení, což nejvíce souvisí s novoročními předsevzetími o změně životního stylu. 

Tomu odpovídá i prosincová a lednová nabídka v online letácích elektro nebo v letácích s oděvy a sportovními potřebami. Pro ČTK se například e-shop Alza.cz vyjádřil, že nabízí od 5 do 50 %. „Mezi zákazníky jde tradičně o oblíbenou slevovou akci, ve které utratí peníze nebo poukazy, které dostali pod stromeček,“ uvedla mluvčí obchodu Eliška Čeřovská.

Povánoční výprodeje už od Štědrého dne?

Někteří prodejci ani nečekají, až proběhnou celé vánoční svátky. Například internetový obchod Datart.cz zahájil povánoční výprodeje na Štědrý den večer. V jeho kamenných prodejnách se ve slevách dá nakupovat od středy 27. prosince. 

Lze předpokládat, že bude poptávka po velkých domácích spotřebičích. Dále pak lidé jistě budou realizovat nákupy, které dlouho odkládali a chtějí si s nimi udělat radost,“ řekla pro ČTK mluvčí obchodu Petra Psotková.

Nové jarní kolekce potřebují místo

Od středy povánoční výprodeje nabízí také obchody Intersport, trvat budou do února. Výše slev se pohybuje průměrně mezi 40 až 50 procenty. Povánoční slevy budou v několika vlnách a připravujeme je tak, aby se nám efektivně uvolňoval sklad pro nové jarní kolekce,“ řekla ČTK marketingová manažerka společnosti Lucie Kuricová.

Ve slevách bude i vrácené zboží

Leden je pro obchodníky i měsícem zvýšeného náporu spojeného s vracením nepovedených dárků. V dlouhodobém průměru je to podle vyjádření společnosti Upgates, necelých 8 % z celkově nakoupeného zboží z předvánočních objednávek. Upgates nabízejí řešení pro tvorbu a pronájem e-shopů, a také dlouhodobě sledují vývoj v této oblasti.

Pamatujte, že u zboží z internetu je pro vrácení zákonem stanovená minimální lhůta 14 dnů po převzetí zboží. Někteří prodejci ji však prodlužují, nezřídka na měsíc i déle. U kamenných obchodů nárok na vrácení zboží není, ale mnoho prodejen tuto službu stejně poskytuje, ovšem s odlišnými termíny pro vrácení. 

Pokud jste v kamenném obchodě jen vyzvedávali na internetu objednané zboží, vracíte podle podmínek pro e-shopy. Podrobně jsme o tomto tématu psali v článku Ježíšek se netrefil a přinesl nevhodný dárek? Poradíme, co s tím.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru