Ilustrační foto
Most

ČR - Prosincová míra inflace v Česku zaostala prakticky za všemi expertními odhady. V meziročním pohledu dosáhla úrovně 6,9 procenta. Bez započtení vlivu energetického úsporného tarifu, jenž předloni v prosinci hladinu spotřebitelských cen uměle snižoval, by inflace v prosinci 2023 činila dokonce jen 4,2 procenta. To proto, že dochází ke srovnání s uměle poníženou základnou prosince 2022. Tento efekt však již z nadcházejícího, lednového meziročního srovnání vymizí.

Pokud vezmeme v potaz tedy inflaci bez započtení efektu tarifu, onu hodnotu 4,2 procenta, je loňská prosincová inflace nejnižší za celé období od srpna 2021. Na snížení inflace mělo v prosinci 2023 zásadní vliv zlevňování řady základních potravin. Například mléko meziročně zlevnilo o zhruba 28 procent, vejce dokonce o 30 procent. Díky levnějším pohonným hmotám zlevňovala meziročně také doprava, byť ne tak výrazně jako v listopadu 2023.  Nadále výrazně rostly ceny nájemného, zejména ovšem kvůli dramatickému
nárůstu cen některých energií v čele s elektřinou. Elektřina zdražila o zhruba 142 procent, což však odráží zmíněný efekt úsporného tarifu. V lednu takto „astronomické" zdražení elektřiny vymizí. V prosinci 2023 už ovšem zlevňoval zemní plyn, a to o přibližně osm procent.

Inflace za celý rok 2023 vykázala hodnotu 10,7 procenta, tudíž mírně zaostala za aktuální prognózou ČNB. Ta počítala s celoroční inflací 10,8 procenta. Prosincová data tak zvyšují pravděpodobnost, že ČNB bude letos razantněji redukovat své úrokové sazby. Trh nyní počítá s tím, že základní úroková sazba ČNB letos klesne z nynějších 6,75 procenta na rovná čtyři procenta. Klíčová však budou data za měsíc leden 2024, kdy došlo ke každoročnímu přecenění, například v oblasti cen energií. Nicméně za celý letošní rok inflace nejpravděpodobněji bude činit zhruba tři procenta, takže nebude ani třetinová v porovnání s loňskem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru