U jezera se na několika místech snaží upravit půdu tak, aby se nově vysazeným stromů dařilo lépe. Vyroste tam pak nový parčík. Foto: jip
Most

Most – Zatímco odborníci v loňském roce jásali nad urbanistickou studií, která ukazuje, jak by u mosteckého jezera mohla v budoucnu vypadat nová obytná čtvrť, Mostečané se vyjadřovali spíše ve smyslu, že by si přáli, aby blízké okolí jezera zůstalo čistě volnočasovou zónou. Součástí studie jsou i parkové úpravy prostoru počítající se vzrostlými stromy, jenže dosavadní výsadba ukázala, že na výsypce se stromům moc nedaří.

„Vznik nové čtvrti je opravdu hudbou budoucnosti, kdo si ale prohlédl model velmi dobře, jistě zaznamenal, že od jezera je naplánovaný lesík trojúhelníkovitého tvaru, jeho jeden vrchol směřuje ke kostelu. Rádi bychom s jeho budováním začali už teď," poznamenal primátor Mostu Marek Hrvol. 

Jenže to nepůjde tak snadno. „Už se podél chodníků vysázelo několik stromů, jenže nedosahují takové výšky, jaké by po těch letech měly. Ukázalo se, že v okolí jezera s ohledem na složení podloží a zhutnění půdy to nebudou mít stromy vůbec lehké. Dorostou jen do takové výšky, jak se podaří prokořenit půdou," podotkl primátor.

Nyní se město snaží s odborníky najít řešení. Někteří si už všimli, že na ploše mezi jezerem a hřbitovem vznikají jakási políčka, kde se vrší kupky zeminy a kompostu. „Paní Havlová, odbornice, která připravuje pro naše technické služby posudky, proto připravila takový malý experiment. Na několika plochách se odtěžila zemina, sváží se tam kompost a připravuje se půda pro výsadbu. Budeme sledovat, jak se bude vysazeným dřevinám na těchto místech dařit," popsal primátor záměr.

Město se tak snaží předejít zmařené investici, kdy by za miliony vysadilo dřeviny, které by po pár letech odumřely.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru