Most – V kolik vyjíždí vozy s radlicí do ulic a začínají se upravovat chodníky? Tak aby bylo v šest ráno uklizeno? Na hodině vůbec nezáleží. Dispečink technických služeb města Mostu funguje nepřetržitě a pracovníkům vydává pokyn k výjezdu podle aktuální situaci. Proto první sypač začal brázdit ulice Mostu už hodinu před půlnocí.

Nemusí nutně sněžit, aby sypač začal ošetřovat komunikace, stačí riziko vzniku náledí. V noci z pondělí na úterý nicméně sněžit začalo. „Kvůli přetrvávajícímu sněžení byly v 1 ráno doplněny i vozidla multicar a traktor se sypačem a pluhem. Tato vozidla posolila většinu komunikací ve městě," potvrdil ředitel Technických služeb města Mostu Michal Hartman.

Záznam z GPS velkého sypače z noci z 15. na 16. leden. Zdroj: TS města Mostu

Ráno mezi 6. a 7. hodinou přišlo intenzivní sněžení, kdy během jedné hodiny napadlo cca 4 cm sněhu. „Již během tohoto sněžení opět vyjela veškerá technika a zároveň vyrazila na ruční čištění většina zaměstnanců oddělení zeleně a čistoty města. Sůl potřebuje pro své působení alespoň trochu času. Přidávání dalších posypů by již nebylo účelné, navíc byly očekávány teploty nad nulou. Kolem 9. hodiny již sníh intenzivně odtával," doplnil Michal Hartman.

Účelem zimní údržby komunikací není dle jeho slov zajistit černou silnici a stejně tak chodníky za všech podmínek. Taková snaha by byla mimořádně nehospodárná a škodlivá pro přírodu.

Schválený plán údržby komunikací zohledňuje právě hospodárnost a fyzikální princip fungování posypu, proto pro hlavní komunikace předepisuje obslužnost do 4 hodin, u II. a III. třídy dopravní důležitosti potom do 12 a 48 hodin. „Tento předpis technické služby rychlostí reakce téměř vždy významně překračují a vždy usilují o maximální rychlost a využívají všechny technické i lidské prostředky. Další posilování týmu a vozového parku zimní údržby by s ohledem na charakter zim v našem regionu nebylo hospodárné," reaguje ředitel technických služeb na podněty veřejnosti, aby u technických služeb pracovalo více lidí.

Počet techniky i zaměstnanců odpovídá tomu, aby se stíhaly komunikace udržovat tak, jak nařizuje schválený plán údržby. Od chvíle, kdy přestane sněžit, mají být hlavní komunikace uklizeny do 4 hodin. Foto: TS města Mostu

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru