Zámek Červený Hrádek se letos dočká nové fasády. Dramatickou změnu barvy nečekejte. Foto: zámek Červený Hrádek
Most

Jirkov – Oblíbené výletní místo, zámek Červený Hrádek, čeká nákladná rekonstrukce. Město Jirkov plánuje na letošní rok obnovu vnější fasády celého zámku. Pracovat se začne už v březnu. Celá akce vyjde na více než 22 milionů korun. Hotovo by mělo být na podzim. 

Zatímco turisté se mohou těšit, že na podzim uvidí zámek v plné kráse, oprava fasády je určitou komplikací pro páry, které plánují na zámku svatbu. Musí se smířit s tím, že budou muset fotky aranžovat tak, aby lešení nehyzdilo svatební fotografie. 

Rekonstrukce spočívá především v odstranění starých nátěrů, opravě omítek, výměně dešťových svodů a žlabů, výměně hromosvodového vedení, provedení nového nátěru a drobných restaurátorských pracích. Týká se všech čtyř stěn budovy – začne se čelní stranou s venkovním schodištěm, tj. východní stranou. Barva nové fasády zůstane přibližně stejná, odstín odpovídá okrové barvě.

„Odborníci vypracovali pro město technickou zprávu. V ní označili použití materiálů při předchozí opravě fasády v 80. – 90. letech minulého století za problematické. Jako fasádní barva byl tehdy podle nich zvolen nevhodný materiál na bázi akrylátu. Stejně nevhodně se řešily omítky na bázi portlandského cementu ve vysokém poměru," vysvětlila starostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková. Po opravě bude vnější povrch fasády tvořit vápenná omítka s vrchním silikátovým nátěrem.

Jízdárna u Červeného Hrádku bude mít od letošního roku novou funkci. V případě nepřízně počasí se v ní budou konat plánované venkovní akce. Foto: město Jirkov

Návštěvníci Červeného Hrádku se letos mohou těšit, že bude plně uvedena do provozu tzv. Jízdárna. „Poskytne tolik potřebný prostor pro zázemí při konání venkovních akcí. Teď vždy úspěch akcí závisel na aktuálním počasí, kolikrát se stalo, že dlouhodobě připravovanou slavnost jsme museli na poslední chvíli rušit. To už nyní nebude hrozit. Jízdárna má dostatečnou rozlohu," pochvaluje si starostka. 

Jako jakási zkouška provozu se uskutečnila v Jízdárně přednáška režiséra Zdeňka Trošky. „Bylo to povedené, proto se velmi těším na zahájení letošní sezóny," dodala Jurštaková. V budově dříve sídlilo muzeum letecké archeologie. 

Město má i další plány, jak zvelebovat samotný zámek i jeho nejbližší okolí. „V příštím roce plánujeme opravit sociální zařízení vedle restaurace. V budoucnu bude potřeba ještě opravit schody od rybníka k zámku. Musíme ale postupně, protože vše je finančně poměrně náročné," dodala starostka. Předpokládaná cena opravy schodiště přesahuje půl milionu korun. Město žádalo o dotaci, zatím ale neúspěšně. 

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru