Ilustrační foto: CC0
Most

Krajská zdravotní – Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem se ohrazuje proti tvrzení o odmítnutí ošetření dětského pacienta a nařčení z rasismu, v souvislosti s videem, jež koluje na sociálních sítích, na kterém je zachycen konflikt skupiny několika osob s lékařem při pondělní návštěvě dětské pohotovosti v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Video zachycuje situaci, která následovala až po řádném vyšetření a laboratorním testování dětského pacienta, který nebyl v akutním stavu ani v ohrožení života, jeho stav byl s jeho matkou řádně konzultován, rodina byla poučena a souhlasila s následnými kroky neakutního charakteru a návštěvou dětského praktického lékaře následující den, načež byl dětský pacient i s rodinou odeslán domů.

Po nějaké době se však do ambulance vrátil otec rodiny zachycený na videu, doprovázený několika dalšími osobami, který žádal lékaře o vystavení potvrzení o návštěvě pohotovosti pro svého zaměstnavatele. Lékař toto odmítl, protože čas předvyplněný otcem na propustce neodpovídal době, kdy probíhalo ošetření v Masarykově nemocnici. Následně skupina vyvolala konflikt, přičemž byla agresivní a vulgární, na který lékař v již konfliktní situaci reagoval tak, jak je částečně zachyceno na videu zveřejněném na sociálních sítích.

Krajská zdravotní video i postup lékaře na základě dostupných zdravotních záznamů prověřila. Ani z videa, ani z lékařské dokumentace nevyplývá, že by se lékař dopustil jakéhokoliv zanedbání péče. Nařčení z rasismu lékaře, které je zachycené ze strany skupiny již ve videu a objevuje se v průvodním textu facebookového příspěvku, který koluje internetem, považujeme za naprosto účelové a nepravdivé. Konfliktní situace byla lékařem obratem nahlášena po odchodu skupiny do interního systému incidentů, proto mohla Krajská zdravotní ihned případ prověřit. Lékař celý incident také nahlásil Policii ČR.

Z pohledu Krajské zdravotní postupoval lékař správně, když pacienta ošetřil a provedl všechna nezbytná vyšetření včetně doporučení. Lékař se pod tlakem a po vyhrožování několika osob, které se dožadovaly potvrzení pro zaměstnavatele, nevyjádřil vhodně o diagnóze pacienta, za což se Krajská zdravotní omlouvá. Na druhou stranu nelze celou věc vytrhovat z kontextu tak, jak to prezentuje video kolující na sociálních sítích, jehož cílem je zjevně poškodit konkrétního lékaře a Krajskou zdravotní nařčením z rasismu a tvrzením o odmítnutí poskytnutí lékařské péče, k čemuž zjevně nedošlo.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru