Ilustrační foto
Most

Most - Propadli jste chůzi s holemi? Aby přinášela benefity, je třeba správně ovládat techniku této chůze zvané Nordic walking (česky severská chůze). V sobotu dopoledne si správnou chůzi s holemi můžete nacvičit u jezera Most a ani nemusíte mít vlastní hole.

Kurz správné techniky Nordic walking startuje v 9:30 h u jezera Most a trvat bude 2,5 až 3 hodiny. Zaplatíte za něj 540 korun, v ceně je započítáno i zapůjčení holí. Součástí lekce, určené začátečníkům i mírně pokročilým, bude ukázka posilování s vlastní váhou. Od běžného opírání se o hole se severská chůze liší tím, že se člověk od holí odráží, což mu umožní zapojit většinu svalů těla, zvýší se tepová frekvence, pálí se kalorie, jedná se o příjemnou a účinnou alternativu běhu šetrnou ke kloubům. A navíc umožňuje spojit efektivní sport, cestování a toulky přírodou. 

Kurz můžete objednat na webu www.nordicwalkingtours.cz nebo e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonu 731 522 839. Kurz nepořádá město Most. 

Něco o Nordic walking

Nordic walking, v českém překladu severská chůze, je alternativa běžné chůze, při které se však používají speciální hole. Bez zvláštní námahy či nároků na sportovní vybavení se tak z klasické chůze stává kondiční aktivita podporující harmonický rozvoj všech složek lidského organismu – síly, vytrvalosti, rychlosti a flexibility.

Nordic walking se řadí mezi kardiofitness aktivity jako jsou plavání, běh, cyklistika či bruslení, v poslední době pak nově indoor cycling, spinning nebo indoor Rosiny. Tyto aktivity vyhledávají jak sportovci pro zlepšení fyzické kondice, tak i nesportovci či lidé vyššího věku, kteří chtějí začít s aktivním způsobem života nebo shodit pár přebytečných kil. Nordic walking je skvělá alternativa pro ty, kteří mají rádi pohyb ve volné přírodě, a chtěli by přitom udělat něco víc pro své zdraví.

Rodištěm tohoto sportu je Finsko, ve kterém mají dlouhou tradici dva sporty, se kterými je Nordic walking úzce spjatý, a to běžecké lyžování a pěší turistika. O vznik tohoto sportu se zasloužil závod, který se měl konat 5. ledna 1988 v Helsinkách, avšak pro nedostatek sněhu přistoupili organizátoři k nečekané změně pravidel. Na trať vyběhli jezdci s holemi, lyže však nechali za startovní čárou. Z tohoto pěšího běžeckého lyžování se záhy stal tréninkový doplněk závodníků během letní přípravy, který si našel zájemce i mezi veřejností. V 80. a 90. letech se tato nová sportovní disciplína začala se šířit přes Skandinávii do Evropy i za oceán, do USA, Japonska či Austrálie. V roce 1997 byly na trh uvedeny speciální hole z dílny finského výrobce lyžařských holí upravené právě pro Nordic walking s gumovými hroty a řemínky podobnými bezprstovým rukavicím. Ve stejném roce vznikl také samotný název Nordic walking jako marketingové pojmenování novou fitness aktivitu. Samotní Finové Nordic walking v mateřském jazyce nazývají Sauväkavely, v překladu chůze s holemi.

V roce 2000 byla založena Mezinárodní federace Nordic walking, která sdružuje asociace 20 zemí a školí instruktory Nordic walkingu ze 40 zemí. Podle údajů této organizace v roce 2007 aktivně provozovalo Nordic walking přes 7 milionů lidí a jejich počty stále narůstají.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru