Ilustrační foto
Most

ČR - Kvůli nefunkčnosti digitálního systému DiPSy (konkrétně s jedná o problém s nahráváním příloh) se odkládá start podávání přihlášek na střední školy. Dle ředitele společnosti CERMAT by mělo být zahájeno 2. února.

Žáci posledních ročníků základního vzdělávání spolu se svými rodiči mohou od dnešního dne do 20. února podat přihlášky ke studiu na střední škole. Historicky poprvé mají možnost tento krok provést elektronicky. S novinkou pro letošní rok přišlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které se snaží usnadnit žákům a jejich rodičům starosti s papírovými přihláškami, středním školám administrativu spojenou právě s příjmem přihlášek.    

Přihlášky je možné podat třemi způsoby. Prostřednictvím přihlášení do digitálního systému (DiPSy), dále hybridně, tedy bez přihlášení pomocí tištěného výpisu z DiPSy nebo pomocí vyplněného tištěného formuláře. První z možností však znamená další výhody pro uchazeče, po přihlášení do systému totiž získají jedinečné registrační číslo, pod kterým pak uvidí důležité termíny, pozvánky k přijímací zkoušce a následně i své vyhodnocené testy přijímacích zkoušek.  

Každý uchazeč může podat přihlášku až na tři školy a obory. Žáci, kteří se na podzim hlásili na školy s talentovou zkouškou, mohli podat dvě přihlášky, nyní mají šanci podat další tři, stejně jako ostatní. V přihlášce je důležité uvést pořadí škol podle preference zájmu o studium. Na první místo tedy patří škola, o kterou má žák největší zájem. Toto pořadí je možné změnit pouze do 20. února, a to zpětným vzetím přihlášky a vyplněním nové. Zavedením prioritizace studijních oborů ztrácí na významu odvolání, místa na školách totiž budou obsazena právě na základě prioritního postavení.  

Termíny přijímacích zkoušek na střední školy jsou již stanoveny. První kolo přijímacích zkoušek na čtyřleté obory a nástavby se uskuteční 12. dubna, 2. kolo pak 15. dubna 2024. Na víceletých gymnáziích se bude jednotná přijímací zkouška konat v 1. kole 16. dubna, ve 2. kole 17. dubna. Na konci měsíce dubna jsou naplánované náhradní termíny přijímacích zkoušek opět ve dvou dnech, a to 29. a 30. dubna.             

Školy nemusí přihlížet k dosavadním výsledkům vzdělávání uchazeče, toto pravidlo si však nastavuje každá škola, jde výhradně o rozhodnutí ředitele. V kritériích jednotlivých škol v systému DiPSy je možné tuto informaci nalézt. Jako v přechozích letech se u přijímacího řízení započítává lepší výsledek z prvního a druhého kola přijímacích zkoušek.   

Veškeré informace včetně video návodů jsou k nalezení na webu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru