Ilustrační foto: CC0
Most

Lounsko – Kryptoměny vstoupily do masového povědomí jako alternativa oficiální měny s vidinou rychlého zbohatnutí. Zájem o kryptoměnu se zvyšuje, i když její hodnota je proměnlivá. K tomu přispívá i snadná dostupnost různých kryptoměnových aplikací. Podvodníci si stále nachází nové způsoby, jak docílit vlastního obohacení, zejména když jde o anonymní platební nástroj. Bitcoin s rostoucí hodnotou přitahuje i stále více podvodníků. Ti zneužívají mnohdy nedostatečně informované uživatele, kteří v investici do kryptoměn vidí možnost rychlého zisku.

Internetové podvody bývají detailně promyšlené a mnohdy zahrnují též psychosociální aspekt – snahu o vyvolání důvěry, možnost získání významného profitu. Využívají například výhodné a časově omezené „nabídky“. Poškozený nemusí zprvu tušit, že se stal obětí trestného činu. V některých případech to zjistí, až když se mu zablokuje počítač, dojde k neoprávněnému čerpání finančních prostředků z účtu a podobně.

V uplynulé době policisté na Podbořansku přijali oznámení týkající se podvodného jednání s investicemi do kryptoměny. Poškozená, kterou zaujala vidina ve výhodném obchodování s kryptoměnami, vyplnila na internetové stránce své kontaktní údaje a následně byla telefonicky kontaktována neznámým pachatelem.

„Ten ji instruoval, aby si do svého počítače nainstalovala vzdálený přístup, skrze který jí bude moci pomoci s transakcemi na obchodní platformě. Jenže žena netušila, že se na této platformě nachází pouze fiktivní obchody s kryptoměnami a její peníze jsou v ohrožení. Dotyčná následovala instrukce podvodníka a odeslala veškeré své úspory v hodnotě půl milionu korun na cizí bankovní účty. S velkou pravděpodobností mu to bylo málo, a tak přesvědčil svou oběť ke zřízení úvěru v hodnotě jednoho milionu korun. Dosud neznámý pachatel ženě po telefonu sdělil, aby i tyto finance zaslala na bankovní účty k investování. Po těchto transakcích byla poškozená kontaktována pracovnicí banky, která ji informovala, že se pravděpodobně stala obětí podvodu a celou věc by měla jít nahlásit na policii. Žena tak celkově přišla o 1,5 milionu korun a celým případem se zabývají kriminalisté z lounského oddělení hospodářské kriminalit," popsal případ policejní mluvčí Jakub Mareš.

Policie ČR varujeme občany před velkým množstvím výše popsaného protiprávního jednání. S touto problematikou se policisté potýkají každý den v rámci celého Ústeckého kraje. „Proto dbejte zvýšené opatrnosti na cizí telefonáty, nikdy nikomu nedávejte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, neinstalujte si do svých počítačů program Anydesk – vzdálený přístup k počítači, nikomu neposílejte vaše ofocené doklady ani vaše osobní údaje s daty narození," varuje mluvčí.


Vyzkoušej si www.kybertest.cz a zjisti, kde máš mezery. Buď připraven!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru