Ilustrační foto: CC0
Most
Ústecký kraj – Minimálně jednou týdně se na sociálních sítích v různých skupinách objevují dotazy, zda někdo nemá doma přebytečný nábytek, vybavení domácnosti apod. Dotazují se hlavně přátelé těch, kteří se ocitli v nouzi, ve snaze jim pomoci. V Ústeckém kraji přitom funguje nábytková banka. A je skvěle zásobená.
Provoz Nábytkové banky Ústeckého kraje byl zahájen v lednu 2023. Její sklad je umístěn v Žatci v Husově ulici 2399, podporu však poskytuje v rámci celého Ústeckého kraje. Projekt je realizován pod záštitou 1. náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Kulhánka a finančně jej podpořil Ústeckým krajem, města Žatec a Louny a Úřad práce ČR.
 
Iniciátory vzniku nového subjektu, který zachraňuje ještě použitelný nábytek a další věci z domácností, byli sociální pracovníci spolku Vavřinec. Jejich myšlenka se opírá o letitou praxi při poskytování sociálních služeb a zajišťování materiální podpory pro nízkopříjmové domácnosti v lounském okrese. Činnost nábytkové banky naplňuje koncept cirkulární ekonomiky, tj. dává druhou šanci věcem, které by lidé jinak vyhodili ve sběrném dvoře. 
 
 
Již v průběhu prvního roku svého fungování navázala nábytková banka spolupráci se 17 neziskovými organizacemi a čtyřmi městy. Skrze partnerské organizace se podařilo podpořit celkem 169 nízkopříjmových domácností a dvě pracoviště sociálních služeb. Cílem nábytkové banky je vytvořit síť partnerských organizací napříč celým Ústeckým krajem. Banka je proto připravena navázat další partnerství. 
 
Nábytek a další drobné vybavení získává nábytková banka od dárců z řad veřejnosti či od firem, které obnovují nábytek na pracovišti. V roce 2023 od dárců převzala celkem 42 tun materiálu, který by byl jinak odpadem. Dárci mohou materiál dovézt přímo do skladu Nábytkové banky Ústeckého kraje nebo se dohodnout s koordinátorkou na odvozu přímo ze své domácnosti. Odvoz je zdarma. 
 
 
Provoz nábytkové banky byl z velké části zajištěn dobrovolníky. Ve druhé polovině roku se podařilo zaměstnat na zkrácené pracovní úvazky pět osob s handicapem při vstupu na běžný pracovní trh. Jedná se o klienty sociálních služeb Vavřince. 
 
Společnosti je nábytková banka prospěšná i z hlediska prevence vzniku černých skládek u popelnic a prevence zvyšování výskytu štěnic a švábů v nízkopříjmových domácnostech. 

1

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru