Rosomáci mají mladé, zatím se neví, kolik jich je. Foto: Zoopark / Helena Hubáčková
Most

Chomutov – Příjemné tušení, které měli chovatelé chomutovského zooparku od konce ledna, se o víkendu potvrdilo. Samice rosomáka Skadi je opět maminkou! Zatím není jasné, kolik mláďat přivedla na svět, bedlivě si je totiž schovává a střeží.

Chovatelé zbystřili, když se Skadi přestala ukazovat venku a většinu času trávila zalezlá v noře. Teď už je jasné, že ne sama. V noci ze soboty na neděli totiž nově narozená mláďata přenesla do boudy, kde už o sobě dávají vědět spokojeným mručením. „Podle zvuků se zdá, že je to více než jedno mládě,“ prozradila ředitelka zooparku Věra Fryčová. Zatím se ale žádný malý čumáček venku neukázal a ještě pár týdnů to tak zůstane. I ve volné přírodě vylézají z nory až po dvou až třech měsících.

V zooparku už ale zpráva vyvolala obrovské nadšení. „Jsme samozřejmě pořád trochu v napětí, ale zároveň máme ohromnou radost. Jsou to druhá mláďata rosomáků v historii zooparku,“ raduje se ředitelka Fryčová. „Držte nám a hlavně Skadi s mladými palce, ať všechno dobře dopadne,“ vyzývá zároveň návštěvníky a příznivce zooparku.

První mláďata rosomáků přivedl na svět stejný pár na začátku roku 2022. Chovatelé zooparku za odchov dvojčat získali dokonce druhé místo v prestižní soutěži Bílý slon, v níž odborníci oceňují nejlepší odchovy v českých a zoologických zahradách. Dnes už mladí rosomáci ve výběhu nejsou, loni v červnu odcestovali do dvou různých anglických zoo.

Odchov rosomáků je i v rámci evropských zoologických zahrad výjimečná věc, proto jsou teď chovatelé při pohybu ve výběhu hodně opatrní. V zooparku jsou rosomáci od roku 1995. Současný pár má zoopark čtyři a půl roku, když v říjnu 2019 k samici Skadi přivezl ze zoo v ruském Novosibirsku samce Borise.

Pro návštěvníky jde o druhé lákadlo během posledních pár dnů, kdy se mohou těšit, že při své příští návštěvě uvidí nová mláďata. Prvním letošním přírůstkem je býček skotského náhorního skotu, který dostal jméno Tedy. Psali jsme o něm ZDE.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru