Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko – Tento způsob zimy zdá se být poněkud nešťastným. Co myslíte?

Čtvrtek, její už 77. den (z hlediska čistě meteorologického), byl teplotně podprůměrný, to je pravda. Jenomže ne v Česku, nýbrž v Řecku. Na řadě míst rtuť teploměru nepřekročila 13 °C, někde ani 11 °C. Mimo jiné v Athénách, tam se zastavila na 10,9 °C, nebo na Krétě ve vnitrozemském pětitisícovém městě Kastelli (350 m n. m.), kde vystoupala na 10,8 °C. To i ve skotském hlavním městě, půlmilionovém Edinburghu, měli tepleji, konkrétně 11,8 °C. Celkem chladný den prožili také na severu Egypta. Například ve stotisícovém městě Mersa Matrúh naměřili v maximu 15,4 °C (stejně jako před 7 lety, 15. února 2017).

13,9 °C. Taková byla čtvrteční maximální teplota v Kadani. Ve Smolnici na Lounsku a v Žatci byla ještě o několik desetin stupně Celsia vyšší. Rekordy nicméně nepadaly. V roce 1998 15. únor přinesl i 16 °C. Viz. žateckých 15,5 °C a kadaňských 15,7 °C.

Zatím nejteplejším dnem „přestupné" meteorologické zimy 2023/2024 byl, z celorepublikového hlediska, právě včerejšek. V Českých Budějovicích teploměr ukázal až 16,3 °C. Pátek šestnáctého by teoreticky mohl přinést až 18 °C, avšak do Německa. Na něco takového si budeme muset ještě počkat. A to samé platí i o zimě. Ta se do našich končin nechystá...

16. února: Minima kolem 7 až 3 °C. Maxima okolo 9 až 13 °C. Ráno mlhy/nízká oblačnost, někde vydrží až do plus minus poledne. Po celý den všude střední a vysoká oblačnost. Před půlnocí z Německa dorazí studená fronta. Srážky žádné.

17. února: Minima kolem 9 až 5 °C. Maxima okolo 8 až 12 °C. V nočních a (brzkých) ranních hodinách přechod studené fronty, čili zatažená obloha a k tomu na 100% zaprší (i na Klínech či Klínovci). Poté už bez srážek a ubude i oblačnosti, byť ne dokonale.

18. února: Minima kolem 6 až 3 °C, respektive 3 až 0 °C bude-li noc chudá na oblačnost. Maxima okolo 6 až 10 °C. Oblačnosti poměrně hodně, dešťové kapky však nejspíše žádné.

19. února: Minima kolem 7 až 3 °C. Maxima okolo 7 až 11 °C. Srážkové úhrny nulové, se sluníčkem též žádná sláva.

Už je v podstatě jisté, že „únor bílý, pole sílí" se letos konat nebude.

PS: Meteorologická stanice v Jefrenu (691 m n. m.) na severozápadě Libye včera zaznamenala maximální teplotu 13,5 °C, čili titulek nelže.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru