Po zahájení rekonstrukce se budova očistí až na holou základní konstrukci. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Vyjde to tentokrát? Mostečtí radní vybrali vítěze zakázky na rekonstrukci Repre. Vítěz nabídl cenu převyšující 780 milionů korun (bez DPH). Jméno zhotovitele rekonstrukce zatím vedení města zveřejnit nechce, běží totiž lhůta pro podání námitek. Mezitím odpůrci obnovy jedné z dominant města svolali na 27. února demonstraci. Rekonstrukci považují za necitlivou.

Plánovaná rekonstrukce rezonuje nejen sociálními sítěmi, kde se diskutuje i o zrušení přednášky o této budově na půdě gymnázia. „Mrzí mě, že se do toho zatahuje politika. Nemáme s rušením přednášky nic společného a neznáme důvody, školu ani nezřizujeme. Naopak nabízíme studentům pro uspořádání přednášky bezplatně konferenční sál. Tuto možnost využívat zdarma konferenční sál mají na magistrátu všechny školy,“ vyjádřil se primátor města Mostu Marek Hrvol.

Průběh rekonstrukce bude zachycen časosběrným videem. Foto: Oldřich Hájek

Do výběrového řízení se tentokrát přihlásili čtyři zájemci. Nabídka mezi prvním a druhým v pořadí se lišila o dva miliony korun, tedy opravdu minimální částkou. „Rozhodli jsme se zatím jméno vítěze nezveřejnit. Jde o firmu, která se předchozího výběrového řízení nezúčastnila. Pokud by skutečně námitka přišla, máme 10 dní na její vypořádání a pokud by jim naše zdůvodnění nestačilo, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud by k ničemu takovému nedošlo, podepíšeme s vítězem okamžitě smlouvu, vyzveme jej k zahájení akce a předáme mu staveniště,“ načrtl další vývoj primátor. Pokud vše půjde hladce, v březnu obestaví celou budovu dělníci plotem. Jenže zkušenosti města jsou takové, že nic nejde hladce. Rekonstrukce už dávno měla být v běhu.

Zatímco nyní má město první krok za sebou a pochvaluje si, že konkurenční prostředí dokázalo srazit cenu rekonstrukce o 20 % oproti původnímu odhadu, odpůrci svolali na úterý 27. února k budově Repre od 17 hodin demonstraci. „Město odmítlo udělat jakékoliv změny v projektu a nevyhovělo tak požadavkům 1 100 občanů, rozhodli jsme se proto náš nesouhlas ukázat veřejně,“ vysvětluje důvody demonstrace Adam Malý.

Město dle odpůrců žádným způsobem nereflektovalo chyby v projektu, na které bylo upozorňováno odbornou analýzou. Odpůrci požadovali po vedení města vyhlášení architektonické soutěže, nicméně Marek Hrvol podotýká, že architekt budovy Mojmír Böhm si vyloženě nepřál, aby k tomu město přistoupilo. „Máme to od něj písemně, přičemž schválené máme i dvě úpravy projektu, které řeší přístavby,“ dodal primátor.

Rekonstruovaná budova má být uvedena do provozu nejpozději 31. 12. 2026. Bude v ní sídlit městská knihovna, opět zde bude fungovat planetárium nově vybavené digitální technikou. K dispozici bude kino, kavárna, restaurace, velký multifunkční sál nejen pro plesy a řada nebytových prostor k pronájmu. „Od roku 2017 můžeme sledovat, jak budova neskutečně rychle degraduje. Samozřejmě, že by bylo mnohem levnější ji zbourat a postavit něco nového, to byl také záměr majitele, od něhož jsme budovu získali zpět do majetku města. Jenže jde o důležitou součást novodobé historie města. Věřím, že nikdo by si nedovolil zahodit soustavnou několikaletou práci na přípravě rekonstrukce a téměř půl miliardy z dotací,“ podotknul primátor, který tak reaguje na výzvy odpůrců schválené podoby rekonstrukce.

Takto to vypadá uvnitř opuštěné budovy. Nejdříve začnou vyklízecí a demoliční práce. Foto: Oldřich Hájek

S financováním několikaleté akce nebude mít město dle primátora žádný problém. Větší část z vysoutěžené částky pokryjí dotace. „V únoru se v zastupitelstvu projedná rozpočtové opatření, čímž vyčleníme na rekonstrukci potřebnou částku. Žádný úvěr si brát nemusíme, dlouho jsme na tuto akci šetřili, a i dotace se budou proplácet postupně,“ podotkl Marek Hrvol.

Do modernizované budovy se přestěhuje městská knihovna. Zdroj vizualizace: město Most

Z národního fondu obnovy má Most přislíbenu částku přes 230 milionů korun. „Dotace se ale upravuje dle skutečně vynaložené částky na rekonstrukci. S ohledem na to, že se rekonstrukce vysoutěžila za nižší cenu, očekáváme, že se obnos poníží na 187 milionů,“ vysvětlila radní Jana Falterová Zudová. Druhá dotace je z IROP, určena je pro úpravu prostoru pro potřeby knihovny a ta by měla být čerpána v plné výši 360 milionů korun.

Lustry čekají na obnovu

Cílem kritiky je také obava o řadu uměleckých děl, které v budově byly. Některá se skutečně do budovy nevrátí, do svého depozitáře je získalo oblastní muzeum a využije je ve svých sbírkách. „Obrovské lustry se do prostoru vrátí, projdou nejprve obnovou,“ potvrzuje Marek Hrvol.

Město zároveň řeší, co s budovou původní knihovny, z níž se provoz přestěhuje. „Musíme udělat technický průzkum. Rádi bychom, aby nadále sloužila kulturnímu provozu, mohlo by v ní být například i detašované pracoviště umělecké školy, která bojuje s nedostatkem prostoru v budovách, kde nyní sídlí,“ poznamenal primátor.

Část vodní plochy i dlažby nahradí zeleň. Zmizí i nevyužívané balkony. A to se některým nelíbí. Zdroj vizualizace: město Most

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru