Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – „Nejsplašenější emdéžetka“ byla v šedesátých letech. V pětašedesátém fouklo od severovýchodu, a proto v Ústí nad Labem naměřili -13,4 °C s tím, že ještě hůře se lýtka zapalovala ve Varnsdorfu, kde měli -15,4 °C, v Žatci, kde měli -18,4 °C, nebo v Doksanech, kde měli -19,5 °C. Mimochodem, všude ležel sníh: 28 cm v Roudnici nad Labem, 31 cm v Děčíně, 58 cm v největším městě ve Šluknovském výběžku atd.

Naopak v jednašedesátém díky tlakové výši, poměrně mohutné, se středem západně od Československa (nad Beneluxem a okolím) svítilo sluníčko, které navíc zahřálo: Děčín hlásil 18,2 °C, Teplice hlásily 18,3 °C, Ústí nad Labem hlásilo 18,9 °C apod. „Emdéžetko“ jako malované (pro zapomnětlivé chalany samozřejmě ne).

Letošním „emdéžetkem“ nás provede genderově neutrální anticyklóna nad Skandinávií a genderově neutrální cyklóna nad (jiho)západní Evropou. Původně to vypadalo na dominanci anticyklóny, ale z toho sešlo. Takže mraky z oblohy zmizí, avšak jen na chviličku.

Čtvrtek: Do západu slunce hodně nízké oblačnosti, po západu slunce se vyjasní (ne hned). Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

MDŽ: V noci, ráno a dopoledne jasno (ojedinělé ranní mlhy nestojí za řeč), odpoledne pravděpodobně dorazí nízká oblačnost, a sice od jihu. Nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C.

Sobota: Mraky, mraky, mraky… Nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C.

Neděle: Mraky, mraky, mraky… Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C.

Pondělí: Mraky, mraky, mraky… Nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C. Večer déšť.

Za devět měsíců a něco jsou tu Vánoce. Co přinesou? To zatím můžeme jen tipovat. Důležitější je, že za tři týdny tu máme Velikonoce. Budou bílé? Ani počítače v tuto chvíli neví. Možné to však je. Připomeňme 31. březen 2015, kdy v ranních hodinách v nížinách napadlo až 5 cm sněhu. Sněhové vločky se objevily i 1. dubna 2022.

Každopádně: Slečny, paní, dámy, všechno nejlepší!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru