Ilustrační foto: CC0
Most

Ústecký kraj – Zastupitelé Ústeckého kraje nesouhlasí se změnou rozpočtového určení pro kraje, která by znamenala snížení podílu pro Ústecký kraj. Shodly se na tom všechny zastupitelské kluby a v tomto smyslu bylo jednomyslně přijato usnesení.

„Ústecký kraj je řazen mezi strukturálně postižené regiony a není tedy možné mu plánovanou změnou výpočtu podílu na rozpočtovém určení daní ještě sebrat prostředky a tím nadále otvírat nůžky mezi okrajovými regiony a bohatým středem. Výpočtová kritéria nezohledňují řadu důležitých parametrů a výsledek by poškodil občany Ústeckého kraje, proto jsem požádal zastupitelstvo o podporu,“ říká hejtman Jan Schiller.

Zastupitelstvo tedy vyjádřilo nesouhlas s návrhem zákona od Asociace krajů ČR v oblasti stanovení procentního podílu jednotlivých krajů na celostátním výnosu sdílených daní a zároveň žádá Ministerstvo financí, aby předložilo v tomto směru vládě jen takový návrh zákona, který bude odsouhlasen všemi krajskými zastupitelstvy.

Návrh změny zákona připravený Asociací krajů negativně dopadá zejména na Ústecký a Moravskoslezský kraj a Prahu.

Podle Asociace krajů České republiky je potřeba, aby se všechny kraje na navržených změnách shodly. Většina krajů chce stanovit přerozdělování peněz podle jasně daných kritérií, mezi nimi by byl nejen počet obyvatel, ale například i počet kilometrů silnic II a III. třídy i podle počtu poskytovaných služeb v kraji.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru