Podíl nezaměstnaných osob dle okresů. Okresy Most a Chomutov jsou na 3. resp. 4. místě. Zdroj: Úřad práce ČR
Most

ČR – Míra nezaměstnanosti je v Česku nadále nejvyšší za takřka tři roky. Pokud nebereme v potaz dobu covidu, je nyní nejvyšší za takřka sedm let, takže pro Českou národní banku jde o další důvod, aby dále snižovala své úrokové sazby.

Míra nezaměstnanosti v Česku letos v únoru vykázala úroveň rovných čtyř procent, a to souladu s většinou očekávání. Stejnou úroveň vykázala rovněž v lednu. Lednová a únorová čtyřprocentní míra nezaměstnanosti představuje její nejvyšší úroveň od dubna 2021.

Tehdy se ovšem země druhým rokem potýkala s pandemií covidu, která si kvůli ekonomickým omezením vyžádala
přechodný růst míry nezaměstnanosti. Nyní je však situace jiná. Míra nezaměstnanosti stoupá primárně z ekonomických důvodů, nikoli z důvodů předcházení zdravotnímu riziku. Vynecháme-li dobu covidu, je nejvyšší od srpna 2017.

Současný nárůst míry nezaměstnanci odráží loňský propad ekonomiky. Tu „dusí" nadále poměrně vysoké ceny energií a také stále vysoké úrokové sazby, které doléhají například na stavebnictví. Zpracovatelský průmysl sice mírně roste, ale jak těžební, tak energetický průmysl jsou v citelném útlumu. Celkový výkon průmyslu je tak mdlý, a to i kvůli útlumu německé a čínské ekonomiky.

Vyšší než očekávaná míra nezaměstnanosti je dalším impulsem pro Českou národní banku, aby dále výrazně snižovala svoji úrokovou sazbu. Ta by tak letos měla klesnout z nynější úrovně 6,25 procenta na rovná 4 procenta.

S příchodem jara se bude míra nezaměstnanosti postupně snižovat, zejména díky sezónnosti, kdy s nástupem teplejšího počasí dojde k nárůstu zaměstnávání ve stavebnictví či zemědělství. Nelze ale očekávat, že by míra nezaměstnanosti letos klesla pod úroveň 3,5 procenta, což bude pravděpodobně její červnová úroveň – úroveň pomyslného letošního "dna".

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru