Ilustrační foto
Most

Mostecko – Meteorologické léto začíná až v sobotu 1. června v 0:00 SELČ. Astronomické začíná až ve čtvrtek 20. června ve 22:50 SELČ. Ale proč čekat? Když se všechno otepluje.

Ne, nebyl to apríl. První duben, současně Velikonoční pondělí, skutečně byl prvním letním dnem tohoto roku. V Ústeckém kraji ne, v České republice jako takové ano. Tři sta kilometrů za hranicemi Ústeckého kraje bylo 26,0 °C, jmenovitě v Karviné. Za Karvinou se umístily jihomoravské Dyjákovice (25,8 °C). Za Dyjákovicemi České Budějovice (25,7 °C). Za Českými Budějovicemi se umístil Bohumín (25,3 °C). Za Bohumínem Český Krumlov a Přerov (25,0 °C). A jinde už pětadvacítka nepadla.

Stojí za zmínku, s ohledem na současný trend oteplujícího se světa, že v Českých Budějovicích se jednalo o nejteplejší 1. duben za 140 let, v Přerově za 141 let, v pražském Klementinu za 249 let (letošních 23,3 °C překonalo 21,0 °C z roku 2021).

Extrémnosti není nikdy dost, a proto nás čekají další výrazně teplé dny. Nejextrémnější bude neděle, značné teplo však  bude také v sobotu a v pondělí. Potom menší bum. Studený vzduch by byl, včera (ve čtvrtek 4. dubna) prakticky celá severní Evropa zažila tzv. ledový den a ve večerních hodinách na severu Skandinávie měli i -30 °C, jenomže se k nám nemá jak dostat. Takže ne všichni Evropané jsou v extrémním teple, ale to není podstatné.

Zpět do Ústeckého kraje:

5. dubna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

6. dubna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

7. dubna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C.

8. dubna: Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C.

Co se týče nejnižších ranních teplot, budou se pohybovat kolem 12 až 8 °C. Se srážkami je to jednoduché: nic nebude. O oblačnosti to úplně neplatí, nicméně druhá polovina soboty, celá neděle a celé pondělí se ponesou ve znamení pouze vysoké oblačnosti, což vlastně znamená, že bude pěkně, respektive slunečno.

Mimochodem, v pondělí je úplné zatmění Slunce, a sice v Mexiku, ve Spojených státech amerických a v Kanadě. Na našem území se nejbližší úplné zatmění Slunce odehraje až 7. října 2135. Tento den je tak vzdálený, že ho nenajdeme ani v kalendáři nejrozšířenějšího desktopového operačního systému na Zemi.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru