Zdroj: knktr
Most

Most – Od 1. dubna si mohou návštěvníci obchodního centra Central Most prohlédnout putovní výstavu k příležitosti dubnového 75. výročí založení Severoatlantické aliance a zároveň 25. výročí českého vstupu, které jsme si připomněli v březnu. Výstava zde bude dostupná do konce měsíce a umožní příchozím nahlédnout do historie nejsilnější bezpečnostní organizace na světě. Výstava rovněž tematizuje význam a činnost Severoatlantické Aliance dnes a zároveň ukazuje výzvy, kterým bude NATO čelit v budoucnu.

Putovní panelová expozice představí návštěvníkům klíčové události v historii Severoatlantické aliance, která od svého vzniku po druhou světovou válku sehrála klíčovou roli při formování světového bezpečnostního prostředí. Expozice představuje významné geopolitické momenty minulosti i současnosti, od úlohy NATO během studené války, přes vývoj po pádu komunistických režimů Střední Evropy, kdy se hlavním cílem české zahraniční politiky stalo směřování na západ, až po současné postavení Aliance v globalizovaném světě.

Panelová výstava byla uspořádána pod patronátem Velvyslanectví USA ku příležitosti letošního 25. výročí vstupu České republiky do NATO. „Jménem prezidenta Bidena a amerického lidu blahopřeji České republice k 25 letům členství v NATO. Tento milník zdůrazňuje náš společný závazek k bezpečnosti a znovu potvrzuje naše odhodlání čelit jako neochvějní spojenci globálním hrozbám. Americko-české vztahy jsou silnější než kdy předtím. Jsme hrdí na to, že jako partneři v Severoatlantické alianci můžeme společně střežit její východní křídlo a posilovat tak vazby, které zajistí naši sdílenou prosperitu pro další generace,“ komentoval výročí Bijan Sabet, velvyslanec USA v ČR.

Jednotlivé segmenty výstavy se zaměřují na významné osobnosti v čele s prezidenty Havlem a Clintonem, ale třeba i Madeleine Albrightovou, jejichž rozhodnutí zásadně napomohla členství České republiky v Alianci. Výstava zároveň ukazuje i radikální proměnu české armády během posledních let a mise, které zdůrazňují strategický význam členství pro naši zemi. Expozice nezapomíná ani na našeho současného prezidenta a jeho roli v NATO.

Kromě edukace o historii a významu členství v Alianci se návštěvníci mohou blíže seznámit se současnými výzvami, kterým NATO čelí, jako je konflikt na Ukrajině. Zároveň výstava charakterizuje   překážky a výzvy, které lze očekávat v blízké budoucnosti, jde na příklad o problematiku vesmírné bezpečnosti, rostoucí kybernetické hrozby a potenciální komplikace spojené s nástupem umělé inteligence.

Výstava bude v prostorách obchodního centra až do konce dubna. Více informací, nejen pro návštěvníky výstavy, o NATO a roli ČR v Alianci je k dispozici i na sociálních sítích Facebook a Instagram.

Facebook: https://www.facebook.com/Slavime25letCRvNATO/

Instagram: https://www.instagram.com/operacegoodcall/

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru